4%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

2021. január 25. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszületett a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról, írja a Portfolio. „A mai tárgyalási fordulón a munkáltatói szervezetek és a munkaadói oldal egy része megegyezett abban, hogy 4%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Magyarországon” – írja a lap. Így tehát:

a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő.

A Portfolio hozzáteszi, hogy amennyiben a kormány év közben csökkenti a szociális hozzájárulási adót, akkor 1%-kal tovább nőhet az összeg (minimálbér 169 000 forintra,a garantált bérminimum 221 100 forintra nő).

A lap információi szerint a megállapodást a munkaadói oldal képviselői mind aláírták, a munkavállalói oldalon az egyik szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem, mivel ők keveslik a 4%-os emelést. Így „a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán nem konszenzusos, hanem többségi megállapodás született” – írják.

Friss: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón erősítette meg a lap információit. Bodó Sándor elmondta, a bérmegállapodás azt is tartalmazza, hogy amennyiben az év közben a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) a jelenlegi 15,5 százalékról, 13,5 százalékra csökken, akkor a minimálbér automatikusan havi bruttó 169 ezer, míg a garantált bérminimum havi bruttó 221 100 forintra emelkedik, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!