Újabb kártérítési kötelezettségbe futott bele a magyar állam, 10 millió eurót kell fizetnie egy portugál tortacégnek

2021. július 29. – 12:01

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva


A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a napokban 5,2 millió eurós kártérítést (kamatokkal és perköltségekkel együtt 10 millió eurót) hagyott jóvá a portugál torta- és kekszgyártó Dan Cake javára Magyarország ellen, elutasítva a magyar állam megsemmisítés iránti kérelmét.

Az ICSID döntéseivel foglalkozó Global Arbitration Review a nemzetközi választott bírósági szakemberek online felülete, mely felhasználóinak beszámol a döntésekről, fejleményekről. Most arról ír: július 16-i határozatában egyhangúlag elutasították Magyarország megsemmisítési kérelmét, s a korábbi ítéletet és kártérítést helyben hagyva a Dan Cake javára.

A Dan Cake magyarországi érdekeltségét, az induló Danesita Hungaria Kft-t 1998-ban a portugál miniszterelnök avatta fel. 2006-ban azonban egyik beszállítója egy „10 ezer eurónál kevesebb” beszállítói tartozás miatt a Danesita felszámolását kezdeményezte, ám hiába rendezték a tartozást, a Fővárosi Törvényszék végül felszámolta a vállalatot. A portugálok szerint ezzel a magyar bíróság eljárása megsértette a két ország közötti beruházásvédelmi egyezményt, ezért vitarendezési eljárást indított: a Dan Cake 2012-ben nyújtotta be keresetét a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához.

Itt már 2015-ben megállapították Magyarország felelősségét, 2017-ben pedig az összeget is meghatározták: 5,2 millió euró kártérítést kell fizetnie (kamatokkal és a perköltségekkel együtt mostanra ez több mint 10 millió euró).

A magyar állam fellebbezett, és a döntés megsemmisítését kérte egy 2018-as Európai Bírósági döntésre hivatkozva, mely szerint az Európai Unión belüli kétoldalú beruházási szerződések rendelkezései összeegyeztethetetlenek az uniós joggal (erre hivatkoztak a Sodexo elleni perben is, de azt is lesöpörték).

A magyar állam tehát felülvizsgálati eljárást is indított az ICSID törvényszéke előtt, mondván új „tényt” fedezett fel – azt, hogy a kétoldalú beruházási szerződések ellentmondanak az uniós jognak. Az új összetételű törvényszék a napokban megvizsgálta a kérelmet, de a 2018-ban hozott határozatot és a kártérítés összegét helyben hagyta, és elutasította Magyarország kérelmét, mondván „semmi kifogásolhatót” nem talált, mivel az Európai Bíróságnak nem volt hatásköre meghatározni az „ICSID jogrend” értelmezését és alkalmazását, s nem tudták „visszamenőlegesen érvényteleníteni vagy alkalmazhatatlanná tenni a korábban megkötött magyar-portugál kétoldalú beruházás szerződésben szereplő, jogvitákra elfogadott választottbírósági hozzájárulást.”

Ugyanerre hivatkozott a magyar állam két másik érintett ügyében is, de ott sem semmisítették meg a korábbi döntést és a kártérítést. Ahogy arról a Telex beszámolt, idén májusban 73 millió eurós kártérítést hagyott jóvá a francia Sodexo élelmiszerutalvány-szolgáltatónak, tavaly pedig nem érvénytelenítette a 23 millió eurós kártérítést sem, melyet egy másik francia utalványcégnek, az Edenrednek ítéltek meg. Ezek az ügyek 2012-re nyúlnak vissza, amikor a magyar kormány lényegében államosította a hazai utalványpiacot. A kedvezőbb adószabályok miatt népszerű cafeteriákat addig a francia cégek uralták, ekkor azonban egy kormányzati döntés teljesen átalakította a piacot: a szabályokat úgy alakították át, hogy onnantól már csak az állami Erzsébet-utalványok és a Szép-kártya után járt a kedvezményes adó, a többi béren kívüli juttatás viszont 31 helyett már 51 százalékkal adózott. A korábbi piacvezetők a döntés után gyorsan elvesztették a szerződő partnereiket: az Edenred árbevétele egy év alatt az ötödére, a Sodexo a harmadára esett vissza.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!