Előbb lefagyott a rendszer, majd 14 perc alatt elfogyott a kisvállalkozóknak szóló, 100 milliárdos pályázat

2021. július 12. – 12:16

frissítve

Előbb lefagyott a rendszer, majd 14 perc alatt elfogyott a kisvállalkozóknak szóló, 100 milliárdos pályázat
A „Vállalkozz digitálisan!” program tájékoztató weboldala (a leállás során nem ez, hanem a központi Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet oldal állt le) – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szívesen kommunikál arról, hogy segíti a hazai kisvállalkozásokat. Ha egy pályázat sikeres, akkor még népszerűséget, akár szavazatokat is hozhat. Ám hétfőn inkább csak felbosszantotta a GINOP-pályázat a pályázók tömegeit.

2021. július 12-én a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) nagy napra készültek. Hosszú idő után végre komoly forrásra lehetett pályázni. Ezen a napon nyílt meg a kkv-k digitális fejlődését segítő kormányzati pályázat. A 3-4 hónapja reklámozott, első körében is 100 milliárd forint keretösszegű Ginop 1.2.1-21, vagyis a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázata, de az Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet (EPTK) akadozott, majd végül összesen 14 percig volt nyitva, addig is köhögött, lefagyott, majd jött az üzenet:

„Felhívjuk figyelmét, hogy jelen támogatási felhívás 2021. 07. 12. 08:14:27 időponttól felfüggesztett állapotban van, ezért nincs lehetőség a támogatási kérelem benyújtására.”

A profik ügyesebbek voltak

A profi pályázatírók persze tudták, hogy ez várható. Az egyik forrásunk elmesélte, hogy reggel 6-tól komoly informatikusi támogató csapattal vártak az irodában. Azt előre tudták, hogy nem lesz sok idő, így különböző helyszíneken, vagyis fragmentált internetes kapcsolattal („próbáltuk porlasztani a beadásokat, ne egy kábelen lógjunk, mindenre felkészültünk”), munkatársanként 2-3 számítógéppel és minden számítógépen három böngészőt (Mozilla, Explorer, Chrome) egyszerre kinyitva várakoztak.

Minden gépen és minden böngészőben tökéletesen elő volt készítve egy-egy pályázat. Abban ugyanis mindenki biztos volt, hogy nem lesz idő egy embernek, egy gépen több pályázatot is beadnia.

Így is csak félsiker

Ennek a cégnek sikerült ugyan beadnia pályázatokat, de így is nagyon sok, hetekig készülő ügyfélnek kell majd csalódást okozniuk, mert az ő pályázatuk nem jutott el a kiíróhoz.

A kisebb pályázók, akik közül mintegy fél tucat értesítette a Telexet, vagy konkrétan a szerzőt a történtekről, még ennyire sem voltak sikeresek, ők csak idegeskedtek, hogy

„a rendszer nem volt elérhető, a rendszer a beküldött státusz után visszaváltozott nem beküldhetőre, így most nem tudom, mi van”

– ilyen és hasonló visszajelzéseket kaptunk.

Az biztos, hogy a Pénzügyminisztérium alá tartozó GINOP IH (Irányító Hatóság) pályázata nem sikerült jól. Erről megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is (sok időt egyelőre nem adtunk a válaszra, hiszen hamar közöltük a reggeli eseményekről ezt a cikket, de ha érkeznek válaszok, azonnal frissítjük az írásunkat!).

Frissítés: koradélután több címzett is jelezte, hogy az ITM a témában sajtóközleményt adott ki, amely itt olvasható. az anyag némi eufemizmussal így fogalmaz:

A keret kimerülése miatt a beadás napján felfüggesztésre került a GINOP PLUSZ-1.2.1-21 első felhívása

Az ITM elárulta, hogy a pályázatra a 8 órai nyitást követően 1137 pályázat érkezett 130 milliárd forint értékben, ezért a felhívás a kiírásban foglaltaknak megfelelően automatikusan felfüggesztésre került. Forrásaink úgy tudják, hogy a rendszerbe előzetesen elhelyezett igények összege jelentősen meghaladta a 400 milliárd forintot is. A minket elérő kisebb pályázók mindenesetre úgy élték meg a folyamatot, hogy gyakorlatilag esélyük sem volt,

„humán erővel lehetetlen volt a pályázati felületet megnyitni, hozzáférni a kitöltő felülethez, bevinni az adatokat, lefuttatni az ellenőrzést és rákattintani a Benyújtás gombra. ”

A nagyobb cégek is panaszkodtak, de ők a komoly hr-előkészületek után sikereket is elértek.

Most jön a magyarázkodás

Korábban a Telex már írt cikket ilyen hirtelen megnyíló és gyorsan betelő pályázatokról, a belinkelt írás a HIPA egy pályázatának anomáliáiról szól. A pályázatírók szerint ez gond a kollégáknak is, hiszen sikerdíjasak a cégek, ilyenkor nincs bevétel, hiábavaló volt a hosszú munka, de gond a vállalkozóknak is, mert ők fejleszteni szeretnének.

„mi három hetet dolgoztunk, ha vannak konzervanyagaid, akkor kicsi időt meg lehet takarítani az előkészületekben, de legalább 20-40 órát követel meg a felkészülés a cégvezetőtől, és ehhez jön még a pályázatírók munkája. Ezt az időt nem a normál ügyvezetői feladatokra költöd, mindenkinek fáj, ha ezt hiába pazarolod el”

– mondta egy sikertelen pályázó.

A tanácsadóknak most kifejezetten kellemetlen napjai jönnek, megint el kell magyarázniuk az ügyfeleiknek, hogy nem ők az ügyetlenek, hanem a rendszer ilyen.

„Nem hiszem, hogy ez valami tudatos csalás lenne, csak még amikor segíteni szeretne a kormány, akkor is több ellenséget szerez, mint hálás embert”

– fogalmazott egy vállalkozó.

Egy pályázatíró pedig így fogalmazott:

„full dobókocka volt, hogy mi ment be, és mi nem.”

Folytatás

Elvileg javítani még lehet, hivatalosan 2021. július 12-től 2022. január 17-ig tart a program. A támogatási kérelmek benyújtása ütemezett:

  • benyújtási szakasz: 2021. július 12. 8 óra 00 perctől – 2021. július 19. 12 óra 00 percig, rendelkezésre álló keret: 100 milliárd Ft
  • benyújtási szakasz: 2021. október 11. 8 óra 00 perctől – 2021. október 18. 12 óra 00 percig, rendelkezésre álló keret: 50 milliárd Ft
  • benyújtási szakasz: 2022. január 10. 8 óra 00 perctől – 2022. január 17. 12 óra 00 percig, rendelkezésre álló keret: 50 milliárd Ft

Forrásaink nem értik, hogy miképpen lehet ennyi bosszúságot okozni.

„Megy a propaganda, hogy a kormány segíteni szeretné a vállalkozásokat, és valóban ilyen nagyságrendű általános, kkv-kat célzó gazdaságfejlesztési pénz régen nem érkezett, de erre most mindenki beindult, és a nagy többség feleslegesen dolgozott.”

A mezőgazdaságban jobban működik

A háttérbeszélgetésekből kiderül, hogy vagy a program volt túl tág, vagy a belépési lehetőség volt túl egyszerű a rendelkezésre álló forráshoz képest. Általában a limit 130 százalékát szokta beengedi a pályázati kiíró, mert abból lesz kábé 100 százalék jó pályázat, az afeletti rész elbukik, gyenge a pályázat, formai hibát vét a pályázó, vagy eleve nem is volt jogosult.

Az érthető, hogy a kiíró nem akar fenntartani egy hatalmas stábot arra, hogy tízszeres pályázati mennyiségből szelektáljon, de azért azoknál a programoknál, ahol nem az érkezési sorrend számít és adott napig biztosan nyitva van a program, majd jön a pontozás, elkerülhető az őrült tumultus. Ilyenkor is van, hogy bejelenti a kiíró, hogy hamarabb felfüggeszti a programot, de azért pár nap még a pályázók rendelkezésére szokott állni.

A mezőgazdasági termelőknél általában megoldott az, hogy nem kell minden gazdának 7.55-kor extázisban ott ülnie egy gép előtt, és idegbajt kapnia a lefagyás miatt.

Egy szakember így látta:

„Igen, az sem hatékony, ha sokszoros mennyiségű pályázat érkezik be egy kiírásra, és azokat alaposan el kell bírálni, de a teljesen felesleges pályázatkészítési munkánál sokkal, de sokkal kevésbé bosszantó a magyar gazdaságnak, ha bejut a rendszerbe a pályázat, és legfeljebb ott már nem nyer.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!