200 milliárd forintnyi munkára szerződött a Rogán alá betagolt Digitális Kormányzati Ügynökség egy keretszerződéssel

2021. július 2. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási keretszerződési tenderek győzteseit hirdette ki a napokban a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ), amiről korábban annak kapcsán írtunk, hogy indulása után nem sokkal rögtön 945 milliárd forint értékben írt ki informatikai közbeszerzéseket. A napokban előbb a Delta Systems Kft., majd a 4iG vezette konzorcium jelentette be, hogy több mint 200 milliárdos keretmegállapodást írt alá az ügynökséggel.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda (vagy is Rogán Antal) alá betagolt DKÜ végzi a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, és egyes önként csatlakozó intézmények (pl. az MNB) informatikai beszerzéseit. A cég azzal indokolta hivatalosan az öt évre érvényes keretszerződések megkötésének szándékát, hogy ez átláthatóbbá és rendszerezhetőbbé teszi az állami informatikai kiadásokat, „a tervezett és átgondoltabb beszerzésekkel javítja az állami vállalatok, a közigazgatás, vagy a közműszolgáltatások hatékonyságát”. Hasonló volt a kimondott cél a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség esetében is, amivel az állami szektor kommunikációs költéseit központosították, ennek eredménye aztán az lett, hogy néhány kiválasztott cég, az utóbbi években elsősorban Balásy Gyula érdekeltségei végzik az összes munkát óriási értékben, jelentős profitot termelve.

A konkrét megállapodásra visszatérve: a keretszerződésben konzorciummal szerződik a DKÜ, közülük választják ki később a konkrét munkák elvégzőit. A szerződés két részből áll, az első rész homogén szerverek és tárolók, a második inhomogén szerverek és tárolók beszerzéséről szól, az együttes keretösszeg 204,74 milliárd forint. Az egyik nyertese a 4iG által vezetett konzorcium a tőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint. A keretmegállapodás nem biztosít automatikus megrendeléseket, az érintett szervezetek igényei alapján az egyes konkrét beszerzések újra versenyeztetésre kerülnek a keretmegállapodásban résztvevő konzorciumok között. A megállapodás időtartama a hatálybalépéstől számított legfeljebb 42 hónap.

A több mint 60 százalékban Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG a kormányzat kedvenc IT-cégének számít, évek óta hasít az állami tendereken, idén már a DKÜ-szerződés előtt is több mint 7 milliárd forintnyi megrendelést kapott a Portfolio összesítése alapján. Jászai korábban fontos embere volt Mészáros Lőrincnek, ő vezényelte le a két tőzsdei befektetési cég, az Opus és a Konzum összeolvadását, majd a 4iG-n keresztül megkezdte a szétválást korábbi üzlettársától.

Egy nappal korábban a Delta Technologies számolt be arról, hogy az ő egyik leányvállalatuk, a Delta Systems Kft. is bekerült nyertesként ugyanebbe a keretszerződésbe.

Frissítés: a cikk egy korábbi verziójában az szerepelt, hogy a 4iG és a Delta Technologies külön-külön futottak be egy-egy 200 milliárdos keretszerződési tenderen, de valójában ugyanarról a keretszerződésről van szó, amelybe több konzorcium is bekerült. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!