Hússzorosára nőtt a győri hulladékos cég vesztesége, és most sem tudni, ki az az A. Alexander

Legfontosabb

2021. június 30. – 14:15

frissítve

Hússzorosára nőtt a győri hulladékos cég vesztesége, és most sem tudni, ki az az A. Alexander
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Aki azt gondolta, hogy a Győr hulladékgazdálkodásáért felelős céggel (GYHG) kapcsolatban tisztán fog látni a győri közgyűlés szerdai ülése után, az tévedett. Az esély ugyan megvolt, hisz a képviselők külön napirendi pontként tárgyalták a vállalat gazdálkodását. Annyi kiderült, hogy az előző évhez képest hússzorosára, 758 millió forintra nőtt a veszteség, de azt senki nem tudja, kicsoda A. Alexander, és mit csinált valójában a cég és a polgármesteri hivatal környékén.

Ahhoz, hogy a folytatást értsék, össze kell foglalni annak a cikksorozatnak a lényegét, amelyet az Ugytudjuk.hu újságírója jegyez tavasz óta. Az ebben leírt mondatokra hivatkozott ugyanis a győri ellenzék, és tett fel kérdéseket. Nem egyet, nem kettőt egy bizonyos A. Alexander kapcsán, aki a cikk állítása szerint jó üzleteket kötött, bejáratos volt a győri polgármesteri hivatalba, beleszólása volt a döntési mechanizmusokba, miközben semmilyen pozíciója nem volt sem az önkormányzatnál, sem pedig a hulladékgazdálkodási cégnél.

A győri hulladékkezelést korábban a Győr-Szol végezte. 2014. július 1-jével létrejött a leányvállalata, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (GYHG). Vele áll most szerződésben a 112 településsel megalakult társulás. A falvak mellett valóban kiemelkedik a bevitt vagyont tekintve Győr, amely azonban ebből nem igen profitál.

Dézsi Csaba András röviden így foglalta össze a polgármesteri regnálása előtt kötött szerződést: „El lett cseszve.”

Ami biztos, hogy a GYHG veszteséges, a hiányt illetően egy meglehetősen markáns számot a Telexnek adott interjúban mondott ki először a győri városvezető.

A vállalat beszámolója szerint a GYHG 2020-ban 758 millió forint hiányt halmozott fel, hússzorosát a 2019-es számnak, ami 37 millió volt. A beszámolót a képviselők az ülés előtt kapták csak meg, sok idő nem maradt az átolvasásra, nem is nagyon lovagoltak a számokon. Sokkal inkább azokon a személyi változásokon, amelyek az elmúlt hónapokban a GYHG és a társulás táján megtörténtek. Távozott a társulás éléről Borsi Róbert, aki a helyi Fidesz meghatározó tagja, a helyére lépő Németh Zoltán (ő a megyei közgyűlés fideszes elnöke) szintén lemondott a nem sokáig betöltött pozícióról. Az ő esetében a kormányhivatal emelt kifogást. A GYHG vezetésében is többen adták a kilincset egymásnak.

Az ellenzék részéről Pollreisz Balázs (MSZP), Balla Jenő (Összefogás Győrért) és Glázer Tímea (DK) sorolta a kérdéseit, a többi mellett ezeket:

  • Miért kellett titoktartási nyilatkozatot aláíratni a dolgozókkal?
  • Miért volt irodája A. Alexandernek a Győr-Szolnál, és belépője a polgármesteri hivatalba?
  • Milyen rálátása van a döntésekre?
  • Megzsarolta-e Dézsi Csaba Andrást is?
  • Tudja-e a polgármester, hogy az illető az ő nevében tárgyal?
  • Mi lesz az optikai válogatóval?

A személyeskedésektől nem mentes kérdés-válaszok során a Győr Projekt ügyvezető igazgatója (az összevont óriáscéghez tartozik már a hulladékgazdálkodás is) „bevált szokásnak” nevezte a titoktartási nyilatkozat aláírását. A. Alexandert személyesen nem ismeri a polgármester, az illetőnek nincs belépője a hivatalba, és mint kiderült, szerződésben sem áll már vele a városi cég. Az optikai válogatónak pedig nincs most realitása, túl sokba kerülne.

Nem jutott tehát egy lépéssel sem előbbre a politika. A helyi hírportál a közelmúltban hírt adott azért arról, hogy a nyomozás az ügyben tovább folyik, és a rendőrség iratokat foglalt le.

„Messzire nyúlnak a problémák” – mondta az elhúzódó vita végén Dézsi Csaba András polgármester. A nyomozás szerinte arra mindenképp jó lesz, hogy „tisztára mossa a dolgokat”, „nem lesznek mende-mondák”. „A show műsornak vége”, tette ki a pontot a vita végére a polgármester, de megállapítani csak annyit tud egy győri az adok-kapokból, hogy a hulladékgazdálkodás veszteséges, az éjszakai szemétszállítás, amelyet egyébként épp a szocialista Pollreisz Balázs ötletére vezettek be, majd nem sokkal később a lakossági panaszok miatt visszaállítottak, csaknem 80 millió forint mínuszt termelt. Valószínűleg ezt még elégszer Pollreisz orra alá dörgöli majd a jobboldal. A Győr Projekt vezetője most, tehát 2021 júniusában úgy gondolja, a racionalizálásokkal a GYHG „2023-ig szépen el tud működni”.

Folyik a nyomozás – ennyi

A Telex a közgyűlés előtt megkereste a nyomozóhatóságot az alábbi kérdésekkel:

  • Az egyik helyi portálon jelent meg hír arról, hogy iratokat foglaltak le a GYHG irodájában. Hivatalosan meg tudják ezt erősíteni?
  • Mivel nagyon is közérdeket érintő ügyről van szó, tudható-e, hogy milyen céllal foglalták le? Ez rutineljárás ilyenkor, vagy többről van szó?
  • Milyen jellegű iratok ezek, szó van-e gyanúról vagy alapos gyanúról, esetleg gyanúsítottról?
  • A nyomozás továbbra is különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyik?
  • Miről szól a feljelentés, mit vizsgálnak, és mekkora az összeg, amitől különösen jelentős kategóriába esik a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügye?

Az alábbi választ kaptuk az ORFK kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletétől: „Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!