Május végéig 1312 milliárd mínuszt hozott össze az állam

2021. június 23. – 05:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere május végén 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző év azonos időszaki hiánynál, írja gyorstájékoztatásában a Pénzügyminisztérium.

Az év első öt hónapjában a hiány 1312,6 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1171,0 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el május végéig.

A minisztérium szerint januártól májusig magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek, mint egy évvel korábban, elmaradtak viszont az előző évi május végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek.

A Pénzügyminisztérium azt is írta, hogy a bevételek alakulását jelentősen befolyásolja például a koronavírus-járvány gazdasági hatása, a bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékra csökkentése, és az átlagkereset növekedése is. (MTI)

A parlament múlt kedden megszavazta a 2022-es költségvetést, amely körül – Magyarországon szokatlan módon – benyújtása idején vita bontakozott ki az állami intézmények között: a tervezetet a jegybank és a Költségvetési Tanács is kritikával illette arra utalva, hogy a kormány indokolatlanul szórja a pénzt. Ettől függetlenül a költségvetési törvényt a fő számaiban módosítás nélkül nyújtották be, majd megszavazták a parlamentben.

A végeredmény egy meglehetősen bőkezű, az egyensúly helyreállítását egyelőre hátrasoroló büdzsé lett (ezzel egyes vélemények szerint már a 2022-es választásokra készül a kormány), amelyben néhány, mostanáig elhanyagolt területre jelentősen megemelt forrás jut, és jókora szeletet tesz ki a „gazdaság-újraindítás”, bár szokás szerint egészen furcsa tételeket is idesoroltak. Erről bővebben itt olvashat.