Az áram 8 százaléka naperőművekből jött áprilisban, de nőtt a fosszilis termelés

2021. június 7. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A naperőművek súlya a villamosenergia-termelésen belül áprilisban 8 százalék volt, a magas naperőművi termelés időszaka alatt április elején Magyarország exportálni is tudott villamosenergiát – tette közzé elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn.

Az MTI által idézett elemzés szerint a teljes fosszilis termelés 11 százalékkal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest; ezen belül a lignittüzelésű termelés 22 százalékkal, a gáztüzelésű 45 százalékkal lett magasabb a MEKH adatai szerint. A változékony időjárás hatására a naperőművek termelésének napi csúcsértéke 245 megawatt és 1312 megawatt között ingadozott.

Áprilisban az aggregált európai nettó villamosenergia-fogyasztás 14,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a két évvel ezelőttihez képest pedig pedig 0,9 százalékkal volt magasabb – tájékoztattak. A hazai fogyasztás dinamikája az európaihoz hasonlóan alakult: a nettó fogyasztás 14,5 százalékkal emelkedett az év negyedik hónapjában – tették hozzá.

Áprilisban Európában több mint duplájára emelkedtek a másnapi piaci árak, továbbá a hazai árak is tovább emelkedtek a márciusi szinthez képes. Az emelkedő kereslet, a magas tényezőárak, és különösen a szén-dioxid-árak emelkedése, valamint a magas fosszilis termelési arány egyaránt hozzájárultak az árak emelkedéséhez – magyarázták.

Itt írtunk arról, hogy nemcsak a gyerekeink miatt, hanem üzleti szempontból is minél gyorsabban el kellene indítani a zöldprogramokat. Ha várunk még egy kicsit, akkor a fejlettebb technológiák már olcsóbban elérhetők lesznek, de ha elindulunk, akkor Magyarország részese és nem csak követője lehet a jövő évtizedek legnagyobb, mintegy 6000 milliárd eurós üzletének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!