Mégis folytatják a nyomozást a Mészáros Lőrinc-féle keményítőgyár környezetszennyezése ügyében

2021. május 29. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mátrai Erőmű területén és környezetében észlelhető környezetszennyezés következtében a Párbeszéd frakcióvezetője, Kocsis-Cake Olivio foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést, majd az eljárást néhány héttel ezelőtt megszüntették. Ám a párt a friss közleményében azt írja,

a Gyöngyösi Ügyészség ezt a megszüntető határozatot 2021. május 19-én hatályon kívül helyezte.

A Párbeszéd még 2019 novemberében tett feljelentést környezetkárosítás és más bűncselekmények miatt, „ugyanis a Mészáros Lőrinchez köthető erőmű területén környezetszennyezés gyanúja vetődött fel, így bűzről, légszennyezésről és az Őzse-völgyi víztározó szennyezéséről érkeztek beszámolók, nem egy településről” – írják. Az eljárást aztán megszüntették a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, viszont a Gyöngyösi Járási Ügyészség most hatályon kívül helyezte a megszüntető javaslatot, a nyomozást folytatják.

Az ügy előzményéről ebben a cikkünkben írtunk. Májusban szüntette meg a rendőrség a nyomozást a Viresol keményítőgyár ügyében. A Párbeszéd panasszal él a nyomozást megszüntető határozat ellen.

A Mészáros Lőrinc társtulajdonában lévő keményítőgyár 2019 februárjában nyílt meg, az állam 6,2 milliárd forintos támogatásával. Még ugyanabban az évben ősszel súlyos környezetszennyezés történt a gyárban, több dolgozó kórházba került, a közelben halak pusztultak el, a katasztrófavédelem pedig megállapította a talajszennyezést is, és azt, hogy

„rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.”

A katasztrófavédelem arra kötelezte a céget, hogy a szennyvizet ne az Őzse-völgyi tározóba juttassa el, illetve hogy tisztítsa a gyárban keletkezett, szennyezett vizet. A Párbeszéd már akkor feljelentést tett, de a rendőrség csak most májusban szüntette meg a nyomozást, mondván az esetnek nincsen felelőse, minden szabályszerűen történt.

A Viresol 2020 novemberében 400 millió forintos támogatást kapott az államtól, hogy bővítse a kapacitásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!