Panaszt tesz a Párbeszéd, amiért a rendőrség megszüntette a nyomozást a környezetszennyező keményítőgyár ellen

2021. május 07. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Megszüntette a rendőrség a nyomozást a Viresol keményítőgyár ügyében. A Párbeszéd panasszal él a nyomozást megszüntető határozat ellen, írta a párt a pénteki közleményében, környezetrombolásra hivatkozva.

A Mészáros Lőrinc társtulajdonában lévő keményítőgyár 2019 februárjában nyílt meg, az állam 6,2 milliárd forintos támogatásával. Még ugyanabban az évben ősszel súlyos környezetszennyezés történt a gyárban, több dolgozó kórházba került, a közelben halak pusztultak el, a katasztrófavédelem pedig megállapította a talajszennyezést is, és azt, hogy

„rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.”

A katasztrófavédelem arra kötelezte a céget, hogy a szennyvizet ne az Őzse-völgyi tározóba juttassa el, illetve hogy tisztítsa a gyárban keletkezett, szennyezett vizet. A Párbeszéd már akkor feljelentést tett, de a rendőrség csak most megszüntette a nyomozást, mondván az esetnek nincsen felelőse, minden szabályszerűen történt. A határozat, ami ellen panaszt tesz a párt.

A Viresol 2020 novemberében 400 millió forintos támogatást kapott az államtól, hogy bővítse a kapacitásait.

Kövess minket Facebookon is!