Zsidai Roy szerint nyáron összeomolhat a budapesti vendéglátás

2021. május 20. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NER-közeli étterem-tulajdonos szerint sokkal keményebb június–júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatnak, mint akár februárban vagy márciusban. Állami segítségre lenne szükségük.

„Nem is bizonytalanok a következő hónapok, hanem egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek, amíg a turizmus nem nyílik meg”

– mondta a fővárosi vendéglátás helyzetéről az Inforádiónak Zsidai Roy. A Zsidai Gasztronómiai Csoportnak (így a hozzájuk tartozó éttermeknek, mint a Spíler vagy a Baltazár) viszonylag zökkenőmentesen ment az újranyitás, miután fél éven keresztül több mint száz kollégájukat tartották állományban, valamint házhoz szállítással és mindenféle termékfejlesztéssel igyekeztek trenírozni mindenkit a nyitás pillanatára – mondta a a rádiónak a gasztronómiai szakember, aki leginkább a NER-hez fűződő jó kapcsolata révén vált ismertté.

Zsidai Zoltán Roy szerint nem tudták megnyitni minden éttermüket, hiszen a budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt. „Ennek megfelelően

a már a 2019-es éttermi számnak a felét megnyitjuk, akkor is maximális túlkínálatról beszélhetünk.”

Zsidai Roy szerint akinek nem volt elegendő tartaléka, esetleg – velük ellentétben – nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz, és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni, hiszen abszolút nincsenek felvehető kollégák a piacon. Közben a forgalom teljesen hektikus, ami alapvetően a teraszokra korlátozódik, ami viszont nagyon időjárásfüggő – az elmúlt hetek időjárása pedig sok mindennek mondható, csak egy kiegyensúlyozott, klasszikus májusi időjárásnak nem. Így vannak napok, amikor szinte semmi forgalom sincsen, máskor pedig akkora, amelyhez nagy számú személyzet kellene, ez pedig nyilván senkinél nincs meg – tette hozzá.

Szerinte a probléma semmiképpen sem enyhül majd ősz előtt, ugyanakkor ezzel párhuzamosan e hónap végén a járulékkedvezmények kifutnak, és lassan minden, a pandémiás időszakra adott támogatás el fog fogyni, ami azt jelenti, hogy

„sokkal keményebb június–júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatunk, mint akár februárban vagy márciusban. Egyszerűen el fog fogyni a budapesti vendéglátás – vidéken nem látok problémát”

– fejtette ki. Azt is hangsúlyozta, hogy minden olyan kedvezményre, ami eddig futott, szükség lenne az év végéig. Továbbá

elengedhetetlennek tartana egy korábbi, esetleg a 2019-es év árbevételéhez mért egyszeri támogatást, mert mint mondta: a szektor számára rendelkezésre álló hitelek nem elégségesek.

A Várban éttermet nyitó, az előző, fideszes I. kerületi önkormányzat vezetése alatt kivételezettnek számító Zsidai neve arról is ismerős lehet, hogy ő volt az, aki annak ellenére szállt be a Kifli.hu nevű szállítócég bisztrószolgáltatásába, hogy a járvány elején még arról beszélt, „egy igazi étteremnek ősellensége a házhoz szállítás”.

A Zsidai-csoport honlapja szerinta család 1982-ben a Pierrot étteremmel vágott bele a vendéglátásba, azóta már a 21, a Spíler, a Kempinskivel közösen működtetett És, a Baltazár, a Pest-Buda, az Operaházban működő Opera Café is az övék, sőt már szállást is adnak – legalábbis a járvány előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!