Folyamatosan hágja át a tőzsdei szabályokat az állami többségű Kartonpack

2021. május 18. – 09:43

frissítve

Folyamatosan hágja át a tőzsdei szabályokat az állami többségű Kartonpack
Gépmester a Kartonpack Dobozipari Nyrt-nél. Fotó: Oláh Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam a veszélyhelyzetre hivatkozva a többségi tulajdonába vont egy tőzsdei céget, a debreceni Kartonpack Nyrt.-t. A vadászati világkiállítás szervezői által vezetett cég nem tart közgyűlést, nem ad ki időszaki riportokat, az elmúlt két évről nincsen elfogadott beszámolója. Az MNB figyelmeztet, illetve büntet. Mi történik?

A Budapesti Értéktőzsde sok különleges képződménye között talán az egyik legfurcsább a debreceni Kartonpack Nyrt. A dobozgyártó cég működik, vannak munkavállalói, állítólag indul tendereken, amelyeken nyereget is, vannak viszonylag új gépei, de a működéséről egyáltalán nem tájékoztatja a befektetőket. Sem a 2019-es, sem a 2020-as üzleti évéről nincsen elfogadott beszámolója, a részvények kereskedése tavaly május 11. óta szünetel.

Mivel nem adtak le éves jelentést sem, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 18-án ezt a céget, illetve az OTT-One Nyrt.-t is egy-egymillió forintra büntette.

Állami többség

Pedig a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), vagyis maga a magyar állam a vezető tulajdonosa. A BÉT honlapja szerint 61,8 százalékban az MNV a tulajdonos, de az állam nem tett vételi ajánlatot akkor, amikor átlépte a 33 százalékos tulajdoni hányadot. Erről itt írtunk részletesen.

Az állam mellett 29,6 százalékban Fintha-Nagy Ádám ügyvéd a részvényes, igaz, róla a minket tájékoztató érintettek úgy tudják, hogy a tulajdonszerzése miatt elítélték egy büntetőperben.

Hogy ez így van-e, azt szintén nem tudhatja a tőzsdei közvélemény biztosan, legalábbis mi nem találtunk olyan közleményt, amelyben a cég közölt volna valamit a bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos eljárás lezárásáról.

Az ügyvéd maga szintén nem kommentálta nekünk a kérdést, elértük ugyan, de ő kategorikusan elzárkózott attól, hogy bármelyik kérdésünkre mondjon valamit.

Végül vannak német és magyar kisrészvényesek, akik teljesen tanácstalanul néznek, hogy akkor most mi is van a részvényükkel, hogy szűnt meg a papír kereskedése, ára, hová illant a befektetők tájékoztatása.

Nagyon kevés az érdemi információ

Megpróbáltuk elérni a cég befekteti kapcsolattartóját, de Regász Alajos válaszait is nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy amit a befektetők egyidejű tájékoztatásának jegyében a cég megtehetett, azt megfelelő hivatkozásokkal kitette a BÉT honlapjára közlemények formájában. Regász Alajos annyit azért mondott, hogy

a cég dolgozik azon, hogy a társaság elmaradt beszámolói előálljanak.

A Budapesti Értéktőzsde válaszaiban elmondta, hogy a részvények kereskedését 2020. május 11. napján a kereskedési idő kezdetétől a határozatban foglalt felszólításnak megfelelő, a 2019. pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig, továbbá az ezen időpontig esetlegesen keletkező valamennyi rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettség maradéktalan teljesítéséig felfüggeszti. Mindezek alapján a felügyelet dönthet a kereskedés ismételt visszaállításáról.

Háttérbeszélgetések

Ezek után megpróbáltunk háttérbeszélgetéseket is kezdeményezni, illetve az említett tőzsdei közleményekből kiindulni.

A cég életére rálátó forrásunk szerint a két mérleget vélhetően egyben fogják megpróbálni elfogadni, az auditfolyamat a vége felé közeledik, szerencsére a társaságnál nagy vevőelpártolás nincs. A cég megpróbál már professzionálisabban dolgozni, úgy ajánlatokat tenni, hogy a cégvezetés ne csak az iparági tapasztalataira hagyatkozva tippeljen a jó ajánlati árról, hanem azt érdemi analitika, megfelelő kalkuláció előzze meg. Vagyis a jövőben már nem lesz elég a kristálygömb, hanem szofisztikált elemzés előzi meg az ajánlatokat.

Igaz, egy másik forrásunk ehhez hozzátette, hogy ez jól hangzik, de erre leginkább azért van szükség, mert amikor tavaly a koronavírus rendkívüli szabályaira hivatkozva a céget bekebelezte az állam, a cégvezetésből elküldték a hozzáértő szakembereket, és „jöttek a vadászok”.

Vadászatis arcok

De kik azok a „vadászok”? Ezt inkább képletesen kell érteni. Arról a 24.hu írt nemrégiben, hogy a Kartonpack vezetését ellepték a Vadászati Világkiállítás szervezői. A hamarosan megrendezendő nagy esemény jelentős és vitatott kiadásait kezelő Egy a Természettel Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke, Mancsiczky László debreceni ügyvéd lett a Kartonpack egyik igazgatósági tagja.

Az Opten szerint a korábban az MFB Zrt.-nél, illetve az MFB Invest Zrt.-nél aktív Regász is vezető a kiállításos cégben,

Végül a Kartonpack elnök-vezérigazgatója, a szintén ex-MFB-s Uszkay-Boiskó Sándor is benne volt az Egy a Természettel Nonprofit cég vezetésében, de az ő képviseleti joga tavaly év végéhez közeledve már kifutott.

Mi történhet itt?

Beszámolók egyelőre azért nincsenek, mert a cég könyvvizsgálója, a BDO nem fogadta el a 2019-es mérleget, és így már dupla csúszásban van a társaság, mert se a tavalyelőtti, se a tavalyi évét nem tudta lezárni.

A könyvvizsgálója korábban a 2019. évre vonatkozóan véleménynyilvánítás visszautasítását mondta ki,

„vizsgálataink során nem tudtunk kellő bizonyosságot szerezni arra vonatkozóan, hogy a konszolidációba bevont leányvállalatok pénzügyi adatai megbízhatóak és teljeskörűek a konszolidált pénzügyi kimutatásokban.”

A mostani közgyűlési szezonban úgy tűnt, hogy a cég újra nekifut legalább a 2019-es mérleg elfogadásának, de legutóbb már arról adott ki tájékoztatást a Kartonpack, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva, nem tartja meg az április 30-i közgyűlését.

Három találgatás

Viszont amíg a cég nem tart közgyűlést, illetve nem számol be arról, hogy miképpen áll, mennyire van termelése, forgalma, nyeresége, addig csak találgatások vannak arról, hogy mi történhetett:

  1. az egyik szerint az MNV rájött, hogy mivel nem tett vételi ajánlatot a kisebbségi részvényeseknek, ő nem szavazhatna jogszerűen, ezért inkább lefújta a plénumot.
  2. a másik híresztelés szerint a Kartonpack új vezetése visszalépett egy 600 millió forintos választottbírósági követeléstől (ez az EcoSolifer Modulgyártó, új nevén az EcoSolifer Heterojunction 40 százalékára vonatkozott volna, és senki nem tudja, hogy ezt miképpen lehetne lekönyvelni),
  3. de olyan pletykát is hallottunk, hogy a 2018-as üzleti évig rendre nyereséges cégnél talán mégsincs minden rendben a folyó működéssel, és 2019-re, vagy 2020-ra már súlyos veszteségeket szenvedett el a cég.

Nincs ajánlat

Mindenesetre a kisrészvényesek az új állami tulajdonostól sem tájékoztatást, sem vételi ajánlatot nem kapnak egyelőre.

Pedig amikor egy tőzsdei cégben valaki 33 százalékos részesedést szerez, akkor a többi befektetőnek, legkésőbb 15 napon belül fel kell ajánlania, hogy megveszi az ő papírjaikat is.

A Magyar Állam nem tett vételi ajánlatot a többi részvényesnek. Az MNV Zrt. szerint az éves beszámolók helytállósága nem áll fenn, jelenleg a nyilvános vételi ajánlathoz szükséges transzparens ár nem meghatározható, a Tpt. 72. § szerinti valós átlagár számítás nem elvégezhető, így az MNV Zrt. a Magyar Állam képviseletében nincs olyan helyzetben, hogy nyilvános vételi ajánlatot tegyen.

Teljes tanácstalanság

A magyar tőkepiaci közösség pedig csak néz, hogy mégis miképpen történhet meg az, hogy az állam birtokolta tőzsdei cégnél se mérleg, se riportok, se kereskedés.

A Magyar Nemzeti Bank előbb 2021 márciusában felszólította a céget, hogy 8 napon belül intézkedjen.

Arról nincs nyilvános bejelentés, hogy megtörtént-e az intézkedés. kerestük a meghatározó intézményeket (BÉT, MNB) is az ügyben. A tőzsde válaszolt, az MNB külön nem, de az említett büntetés már a kérdéseink elküldése után jelent meg, annyi azért kiderült belőle, hogy a felügyelet is foglalkozik az üggyel.

Azt is igyekeztünk megtudni, hogy vajon, ha a mulasztást nem a magyar állam, hanem egy magánbefektető követte volna el, akkor is ilyen magas lenne mindenhol a türelmi küszöb? Szerintünk nem valószínű. A tőzsde annyit deklarált, hogy

a hatályos tőkepiaci jogszabályok egységesen vonatkoznak a kibocsátókra, tulajdonosi háttértől függetlenül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!