Mostantól másfél hónapig natúrkozmetikumokat ellenőriz a fogyasztóvédelem

2021. május 17. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mától június végéig natúr- és biokozmetikai termékeket vesz sorra az ellenőrzésben a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint első körben természetesként, bőrbarátként, zöldként hirdetett arckrémeket vizsgálnak bevásárlóközpontokban, szaküzletekben és webshopokban. A szakemberek főleg arra kíváncsiak, hogy a termékek tulajdonságairól, összetevőiről, egészségre gyakorolt hatásaikról szóló tájékoztatások megfelelnek-e a valóságnak.

A gyártók és a forgalmazók a vásárlói igényekhez alkalmazkodva egyre többféle zöld és természetes kozmetikai terméket árusítanak natúr, bio, eco/öko, esetleg vegán megnevezésekkel, ám ahhoz, hogy egy-egy termékről ezt így kijelenthessék, meg kell felelniük a feltételeknek. A natúr termékek szintetikus kémiai anyagoktól mentesek, kizárólag természetes, növényi eredetű alapanyagokból (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatokból) készülnek. A biokozmetikumok olyan natúrkozmetikumok, amelyek összetevői biogazdálkodásból származnak, így még magasabb minőséget képviselnek, mivel az alapanyaguk termesztésénél sem lehet vegyszereket használni.

Az ellenőrzés során a gyártótól, tanúsítótól bekérik a minősítő tanúsítványt vagy egyéb igazoló dokumentumot, áttekintik a tanúsítók honlapján közzétett tájékoztatásokat. Ha a vállalkozás nem tudja igazolni állítása valóságtartalmát, a fogyasztók megtévesztése miatt hatósági eljárás indul vele szemben.

Az ITM áprilistól szeptember végéig ellenőriz zöldnek mondott termékeket. „A bio- vagy organikus, újrahasznosított, csomagolásmentes árucikkeknél azt nézik, hogy a környezetbarát jellegükre, fenntartható előállításukra vonatkozó tájékoztatások hitelt érdemlően igazolhatók-e. Ha egy gyártó, forgalmazó jogosulatlanul használja a tanúsító szervezetek logóit, vagy más módon téveszti meg a vásárlókat, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár több százmillió forintra bírságolható. A kozmetikumok ellenőrzési tapasztalatait júliusban, az általános vizsgálat eredményeit októberben tervezi összegezni az ITM” – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!