Rámegy a fogyasztóvédelem a környezetbarátnak mondott termékek ellenőrzésére

2021. április 29. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végéig országos ellenőrzés-sorozat keretében vizsgálódik a fogyasztóvédelem megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok után a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban, webáruházakban. Az országos ellenőrzésen főként élelmiszerek, ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát vizsgálják – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az őszig tartó vizsgálódást azzal indokolják, hogy egyre többen választják a környezettudatos életmódot, és emiatt folyamatosan növekszik a kereslet a bio- vagy organikus, újrahasznosított termékek iránt, ennek megfelelően pedig a cégek is egyre gyakrabban emelik ki ezeket a tulajdonságokat a termékeiknél. Bizonyos esetekben azonban ezt valótlanul teszik: egy uniós felmérés szerint a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzései során az efféle állítások 42 százaléka bizonyult túlzónak, hamisnak vagy megtévesztőnek – áll a közleményben.

Megtévesztő lehet és a termék fenntarthatóságára utalhat, ha azon tulajdonságai ellenére levelet, fát, folyót vagy a tiszta környezetre utaló más grafikát, fotót, illusztrációt helyeznek el. Ha egy cég nem tudja hitelt érdemlően igazolni zöld állítása valóságtartalmát, a jogsértés súlyához igazodva akár több százmillió forintos bírság szabható ki rá tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A tárca várhatóan októberben összegzi az április végén megkezdett országos ellenőrzés tapasztalatait.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy a termékek árához igazodó jótállási idő (akár két-három év) a tartósabb cikkek gyártását ösztönözheti, ami összességében csökkentheti a hulladék mennyiségét. A fenntarthatóságra törekszik az ITM azzal is, hogy januártól a jótállási jegyet már nem szükséges papíralapon kiadni, elég digitálisan is, nyártól pedig az új termékkörökhöz kiadandó használati útmutatót elég online elérhetővé tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!