A bazi drága termékekre három évig is él majd a jótállás januártól

2020. november 14. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Sávos jótállást vezetnek be januártól Magyarországon 2021. január elsejétől – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel. Ez azzal jár, hogy adott értékű termékeknek egy év helyett már két, sőt három év is lehet a jótállás időtartama. Így továbbra is egy év marad a jótállás a 10 ezer és 100 ezer forint közötti árú termékekre. A 100 ezer forintnál drágább dolgokra azonban már két, a még ennél is drágább 250 ezer forint fölöttiekre pedig három évig lehet érvényesíteni majd a jótállási igényt.

A változtatás fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen arra ösztönzi a gyártókat, hogy tartósabb termékeket állítsanak elő, így csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége – írta az ITM. A jövő év elejétől bővül a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre egyebek mellett a napelemmel, a drónnal vagy az elektromos rollerrel. A gyártóknak jótállást kell vállalniuk például a 10 ezer forintnál drágább nyílászáróra, redőnyre, garázskapura, csaptelepre, kádra, zuhanykabinra is.

Egyes termékeket a használat előtt szakembernek kell üzembe helyeznie – ilyenek például a gáztűzhelyek –, ami akár hosszú idővel a beszerzésük után történik csak meg. Ha a beüzemelés a vásárlást után több mint hat hónappal történik meg, a jótállás kezdő időpontja a termék megvásárlásának napja lesz. Ha hat hónapon belül, akkor továbbra is a beüzemelés napján kezdődik a jótállási idő, amely értékhatártól függően akár három év is lehet. A tárca a következő hetekben újabb közleményekben ismerteti az átfogó változtatásokat. A fogyasztóvédelmi hatóság 2021-ben egész évben ellenőrzi majd az új előírások betartását a hagyományos és az online kereskedelemben is.

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson! »»»»»»»»»


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!