A Laposa-féle balatoni szervezet kilépő tagja: Egy általunk nem ismert szisztéma alapján, célzottan hívtak meg embereket

2021. május 10. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felajánlotta a kilépőknek a Balatoni Kör új elnöksége, hogy térjenek vissza az egyesületbe, de Tóth Balázs, a szervezet korábbi alelnöke – aki nem kapott a tagok jó részének megítélt vissza nem térítendő állami támogatásból – végleg maga mögött hagyja a szervezetet – egyebek mellett erről beszélt Tóth a 24.hu-nak.

Tóth Balázs, aki a balatonlellei Yacht Club ügyvezetője, Laposa Bence badacsonyi borász elnöksége idején egy ideig a szervezet alelnöke volt (a későbbi botrány idején már nem). Tóthot korábban az érdekvédelmi szervezet fontos tagjának tartották, sokakat meglepett, hogy kilépett.

Év elején nagy port kavart, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által osztott vissza nem térítendő, állami turisztikai támogatásokból kiemelkedő mértékben kapott Laposa Bence is, aki az MTÜ tanácsadója, bár azt állítja, a támogatások odaítéléséhez nem volt köze.

A Laposa általa vezetett Balatoni Körben akkora feszültséget okozott a pénzosztás, hogy a vezetőség felajánlotta lemondását, nemrég Szilágyi Lajost választották meg a kör új elnökének, de az elnökségi tagok közé bekerült Laposa is. A lap értesülései szerint a tagok körülbelül ötöde hagyta ott az érdekvédelmi szervezetet az állami támogatások elosztásának módja miatt.

Tóth Balázs most úgy döntött, beszél a Balatoni Körön belüli történésekről, a teljesség igénye nélkül az alábbi fontosabb mondatok hangoztak el a 24 cikkében:

  • Egyszer véletlenül megtudta, hogy nélküle tartanak egy egyeztetést, megkérdezte Laposát, hogy miről maradt le. Semmiről, vágta rá Laposa. „Addig faggatóztam, amíg elkezdett beszélni egy találkozóról, amire többeket meghívtak, de engem nem.”
  • Az egyik oldalon kormányközelinek, a másikon ellenzékinek tartják, nem tudja, hogy a támogatásokból való kihagyásában szerepet játszhatott-e, hogy egyesek kormánykritikusnak könyvelték el.
  • A támogatásban részesülők összezártak, és nem árulták el a többieknek, hogy ők már a támogatási szerződést is aláírták, amikor a kimaradók értesültek a pénzosztásról, „nem voltam irigy rájuk, az zavart, ahogy ezt az egészet intézték, hogy a tagtársaik szemébe hazudtak”.
  • Egy általunk nem ismert szisztéma alapján célzottan hívtak meg embereket, nem volt egyenlő a pálya, így lettek A és B kategóriás egyesületi tagok, amit azelőtt soha nem gondoltunk volna, hiszen az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban rejlett;
  • Nem érzi visszásnak, ha egy érdekvédelmi szervezet magának vagy a tagjainak lobbizik támogatásért, feltéve, hogy ezt átlátható módon teszi.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!