Balatoni támogatások: az MTÜ tanácsadójának cégei nyerték a legtöbb pénzt

2021. január 27. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának – tudta meg a 24.hu.

A lap közölte a támogatott cégek nevét és a támogatási összegeket is, ez alapján a legmagasabb összeget Laposa Bence borász érdekeltségei kapták, két vállalkozása is 71,5 millió forintos támogatásban részesült. Ez azért szúrhat szemet, mert Laposa az MTÜ tanácsadójaként dolgozik, és a 24.hu úgy tudja, a támogatások odaítélésében is szerepe van. (Ráadásul a családja nem először részesül közpénzes támogatásokból, cégeik 2019 nyara óta több körben összesen 631 millió forintot kaptak az MTÜ-től.)

A cikk szerint a Balatoni Kör elnöki posztját 2015 óta betöltő Laposa tavaly nyáron találkozóra hívta azokat, akiket érdemesnek tartott az állami támogatásra, ezért szerepeltek egy listán, amit leadott az MTÜ-nek. Itt az MTÜ képviselői megismertették a jelenlévőkkel az egyedi támogatás részleteit. A kiválasztott szereplők aztán ősszel kaptak egy kapcsolattartót és a leadhatták a pályázatokat. Mint kiderült, egy olyan cég, a Martinus Birtok Kft. is kapott 31,5 millió forintnyi támogatást, amely a nyári találkozó idején még nem is létezett, csupán októberben alapították.

A 24 úgy értesült, a balatoni gasztronómia és vendéglátás érdekvédelmét ellátó Balatoni Körben az állami pénzek kiosztásának módja akkora feszültséget okozott, hogy a napokban Laposa Bence és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását. A lap érdeklődésére egy közleményt küldött a borász, ebben az áll: „a dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett a Balatoni Kör, és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás ezért az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását. Az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig, melyet a legkorábbi időpontban megtartunk, mihelyt a pandémiahelyzet jogilag lehetővé teszi.”

Laposa Bencét mi is megkérdeztük arról, valóban van-e szerepe a támogatások odaítélésében, és ha igen, nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy pénzt nyertek a cégei. Amint válaszol, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!