Szétadóztatná a szupergazdagok örökölt óriásvagyonait az amerikai elnök, száz éve nem volt ilyen az USA-ban

2021. május 4. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss elemzés szerint az amerikai szupergazdag családok akár 61 százalékos adókulcsot is a nyakukba kaphatnak az örökölt óriásvagyonokra, Joe Biden amerikai elnök ugyanis megemelné a legnagyobb örökségekre vonatkozó terheket, írja a CNBC.

Biden tervei szerint megdupláznák a tőkenyereségre eső legmagasabb adókulcsot, és összevonnák a vagyonátruházási illetékkel, illetve eltörölnének egy adókedvezményt, a létrejövő kombinált adókulcs az elmúlt száz év legmagasabbja, 61 százalék lenne.

Egyelőre nem világos, hogy a terveket jóváhagyja-e a kongresszus, a demokraták között is vannak ellenzői a felvázolt változtatásoknak. Illetve az ilyen jellegű, nagymértékű adóemeléseknél mindig kérdéses, hogy az érintettek adóoptimalizálás címszóval nem találnak-e kiskapukat, adótanácsadó cégek már most jelezték ügyfeleiknek, hogy még a szigorítások bevezetése előtt érdemes lehet átruházni a vagyontárgyakat akár ajándékozás útján.

Az amerikai elnök azért növelne az állam bevételeit a főként a gazdagokat és a vállalatokat érintő adóemelésekkel, mert a jóléti intézkedéseihez, a szociális hálót kiszélesítő terveihez pluszforrásokra van szükség.

Az egyik új csomagja például 1800 milliárd dollárból javítaná a hozzáférést az alapfokú oktatáshoz, növelné a gyermekvállalás után járó támogatást, és segítené a nők munkavállalását. A terv permanenssé tenne számos olyan lépést, amelyet a koronavírus-mentőcsomag időlegesen vezetett be, például az alacsony jövedelműek megnövelt családi adókedvezményét, jelentősen kiterjesztené az amerikai szociális védőhálót. Mindezt pedig az elnök tervei szerint a gazdagok és a vállalatok megadóztatásából fedezné: részben az egymillió dollár feletti jövedelmek adókulcsának növelésével, részben az osztalékjövedelmek adóztatásának szigorításával, részben a magas jövedelműek adóhatósági auditálásának javításával emelné az állami bevételeket.

Az amerikai elnök több fontos reformot átnyomott a törvényhozáson első száz napjában, és legutóbbi bejelentései alapján a továbbiakban gyökeresen átformálná az amerikai állam szerepét. Felmérések szerint azonban a kampányban ígért társadalmi egység hiú álom. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!