Felszámolják a befőttcéget, amin milliárdokat bukott az állam és a piarista rend

2021. május 3. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A befőttvállalkozó lázálma hatalmas veszteségekbe torkollott, de a történet kulcsszereplői máig meg vannak győződve arról, hogy az előzetesben ülő B. Ede csak jót akart.

Kevés szomorúbb történet volt a hazai kockázati tőke világában az elmúlt években, mint a Hírös-Vitál Zrt. esete, amelyről a Telex.hu itt írt. A 24.hu friss értesülése szerint három és fél évvel az után, hogy bő hétmilliárd forintos állami támogatást ítéltek meg a Hírös-Vitál Zrt.-nek, a bíróság most kimondta a cég fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolását.

B. Ede egykori kecskeméti piarista diák több milliárd forintot gyűjtött össze arra, hogy az ország egyik legnagyobb élelmiszer-feldolgozóját építse fel a Kecskemét melletti Kerekegyházán. Az állam mellé a Piarista Rend Magyarországi Tartománya, illetve az ő pénzüket is kezelő PBG FMC Kockázati Tőkealap is beszállt, de az elvetélt projekt hamar bedöglött.

Az adóhivatal két büntetőjogi intézkedést is indított tavaly, a cég tartozásai, kötelezettségállománya a legutóbbi nyilvános, 2018-as beszámoló alapján 13,7 milliárd forint volt. B. Edét tavaly nyáron előzetes letartóztatásba helyezték, őt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az ügyészség.

A piarista rendnek is vannak még követelései, jelzálogjogot jegyeztetett be ingatlanokra, de vannak kötelezettségei, és maga is elzálogosított az üzlet reményében saját ingatlant. A rendnek új tartományfőnöke lett, B. Ede barátja és lelkes támogatója már távozott.

Amikor a történtekről az érintettekkel beszéltünk, ők meg voltak győződve arról, hogy a „mi Edénk” nem előre kitervelt csalást követett el, hanem egy jószándékúan, de minden szempontból elfuserált fantazmagóriába vitte bele a rendet, amely felfoghatatlan felelőtlenséggel az alapvető működésének a finanszírozását is veszélyeztette a lázálom reményében. Az biztos, hogy a félresikerült üzlet hosszú időre, alighanem egy generációra leírta azt Magyarországon, hogy egyházi szervezetek, tanítórendek a vagyonukat jobb hozam reményében befektessék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!