A Mészáros-csoport nyelvzsenije lett a Best FM új tulajdonosa

2021. április 25. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

A rádió mögött álló tulajdonos személye mindig jól jelzi, hogy ki tartozik bele éppen Mészáros Lőrinc bizalmi körébe és ki pottyant ki onnan. Most Sakalj Ferenc, a magyar-horvát-kanadai bizalmi ember lépett előre.

Mészáros Lőrinc környezetében vannak állócsillagok (a szűk családi kör mellett Szíjj László, Vörös József, többé-kevésbé Vida József ilyen örökös bizalmi ember) és vannak olyanok, akik egy ideig nagyon magasan jegyzettek, de aztán eltávolodnak (Antal Kadosa, Csík Zoltán, Halmi Tamás, Jászai Gellért). És persze vannak olyanok, akik nagyon rövid ideig kapnak csak bizalmat. Például a csoport energetikai üzletágát rendre teljesen új arcok vezetik.

A rádiós változások

Mint az Mfor.hu írja, most a Mészáros Lőrinchez közeli, vagyis rendre az ismerősei által tulajdonolt Best FM kapott új tulajdonost, március közepétől Sakalj Ferenc, a Mészáros által szponzorált eszéki focicsapat igazgatósági elnöke váltja Halmi Tamást. Róla akkor írtunk részletesebben, amikor váratlanul kikerült az Opus Global Nyrt. vezetéséből.

A korábban Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Best FM műsorát Budapest mellett Székesfehérvár, Eger, Zalaegerszeg és Szolnok városában lehet elérni, de az Mfor.hu szerint az adás fogható Debrecenben és Nyíregyházán is. A hálózat koncepciójának az a lényege, hogy az abba bekapcsolt, korábban önálló adók átveszik a központi rádió adását.

Üzleti szempontból egyelőre nem olyan komoly a vállalkozás, a 2019-es számok alapján 28 millió forint árbevételt és 20 millió forint veszteséget ért el a Best Radio Kft.

Az új tulajdonos

Maga Sakalj Ferenc (vagy, ahogy mindenki hívja, „a Sakál Feri”) nagyon érdekes ember, őt korábban még az Indexnél mutattuk be részletesen.

Sakalj Ferenc ismerői szerint a Vajdaságból, Zenta környékéről származik, de a hivatalos lakcíme Edmontonban, vagyis Kanadában van. ahol állítólag sikeres üzletember volt, de azt még az őt közelebbről ismerők sem tudták pontosan, hogy milyen ágazatban vitézkedett.

Felívelését elsősorban nyelvtudásával magyarázták nekünk korábban. A Mészáros-csoport több képviselőjének is gondot okoz a külföldi üzletkötés, mert elég hiányos a nyelvtudásuk, de Sakalj Ferenc igazi jolly joker, ő ugyanis angolul, szerbül, horvátul és magyarul is remekül beszél.

Az ismeretség állítólag még egy ingatlanvásárlásig nyúlik vissza, és amikor Mészáros Lőrinc egyre többet vásárolt Horvátországban, legismertebb az eszéki focicsapathoz fűződő viszonya, Sakalj sokat segített neki, eleinte a fordításban, később már üzleti lépésekben is.

Azóta bizalmi ember, a belső körbe tartozó intéző, aki az eszéki ügyeket sokszor szinte egyedül vitte, de gyakran bukkan fel a Puskás Akadémiánál is.

Megbízatásai

A rádió előtt is például a Mirno More d.o.o. elnevezésű horvát Mészáros-érdekeltségnek ugyanúgy Sakalj lett a vezetője, mint ahogyan bekerült az eszéki focicsapat hivatalos vezetőségébe is. Itt Mészáros Lőrinc Ivan Mestrovic-csal, egy igazi világpolgárral dolgozott együtt.

Mestrovic sokáig Dubajban élt, ő volt az ötletgazdája a Magyar Postának versenyt támasztó City Mail általános postai jogosítványokkal bíró cégnek, amelybe aztán már Sakalj Ferenc is beszállt, de az Mfor úgy tudja, mára elhalt a vállalkozás.

Itthon a postacég mellett a Vasútautomatika Kft. egyszemélyes tulajdonosa is lett, amit szintén nehéz lett volna Mészáros Lőrinc hatásán kívül értelmezni. Az egykori Közgép vasúti részlegén felhízott kft. ugyanis ott vett részt biztonságtechnikai berendezéseivel a vasútépítéseken, ahol Mészáros cégei is munkát kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!