Új elemek a Mészáros család befektetéseiben: jönnek a drága örökösök

Legfontosabb

2021. március 12. – 09:59

frissítve

Új elemek a Mészáros család befektetéseiben: jönnek a drága örökösök
Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Beatrix, a tulajdonos Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j) a cég új üzemcsarnokának avatásán 2019. október 3-án – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Növelte energiapiaci súlyát az ország északkeleti részében a Mészáros család. A tőzsdei Opus Global megvette a Tigáz gázelosztó még hiányzó felét is, de bejelentkezett a térség villamosenergia-hálózatára is. Közben a cég környezetében azt várják, hogy Mészáros Lőrinc régi bizalmi embereit egyre inkább a lánya, az Opus Globalban elnöki tisztséget betöltő Beatrix ismerősei válthatják. Mi ez a vállalkozás, egy tőzsdei cég vagy egy családi kaláka?

Az Opus Global Nyrt. különös cég. Ötvözi a tőzsdei nyilvános társaságok jellemzőit (hiszen valóban az) és a családi vállalkozások karakterisztikáját.

Ha rámegyünk a tőzsdei cég oldalára, azt látjuk, hogy komoly cégről van szó:

  • a csoport 35 társaságot konszolidál;
  • 2019-ben 199 milliárd forint volt a konszolidált forgalma;
  • és a BÉT oldaláról az is kiderül, hogy március elején 170 milliárd forint körüli volt a cég kapitalizációja.

Emlékezhetünk, a társaság részvényeivel egy ideig nagyon szépen lehetett keresni, aztán ez a növekedés megtorpant (mindez persze érthető, hiszen a cégcsoportnak méretes idegenforgalmi kitettsége is van).

Családi kör

Ugyanakkor a társaság a másik oldalról teljesen olyan, mint egy kis családi cég, vagy ahogy Arany János írja, egy családi kör.

Leporoltuk az ötödikes irodalmi szöveggyűjteményt, és kerestünk néhány találó idézetet arról, milyen az, ha egy családban működik a kaláka, mindenki szerepet vállal a vállalkozásban. Lássuk konkrétan is a négy családtagot.

„De amint körülnéz a víg csemetéken, / Sötét arcredői elsimulnak szépen”

Mészáros Lőrinc. Ő az alapító atya, a miniszterelnök bizalmasa, volt felcsúti polgármester. Fontos tulajdonos, de hivatalosan nincsen pozíciója a cégben. Ugyanakkor bizonyos ágazatokat (az építőipart és az energetikát) még nem engedte el, azokba közvetlenül is beleszól, a vezető testületekben ott ülnek vagy legalábbis ott ültek ismert bizalmasai. Az alapítónak van továbbá három gyermeke, akik valóban örökösként viselkednek, máris belefolynak a cég életébe. A generációk különbözőek, van, aki még emlékszik, hogy minek köszönheti a sikereit, van, aki már úgy nő fel, hogy mi vagyunk az ország legtehetségesebb családja, miért vonja ezt kérdőre ez a sok irigy ember.

„Egy eladó lyány a tűzre venyigét rak: / Ő a legnagyobb s szebb... a hajnali csillag.”

Mészáros Beatrix, vagy ahogyan a Mészáros-csoport társaságaiban mindenki emlegeti, Beji, az Opus Global elnöke. Ő valóban nagy ambíciókkal operatív kérdésekben is irányítja a társaságot, Sőt, most éppen visszatérőben van, vagyis még fokozza is a napi aktivitását. A család ezen ága kapcsán fontos megjegyezni, hogy a teljes szállodaipar, vagyis a Hunguest is Mészáros Beatrix „közelében” van, Détári-Szabó Ádám vezetése alatt áll.

„Jobb izű a falat, ha mindnyájan esznek, / egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek.”

Mészáros Ágnes, a másik lánytestvér kevésbé aktív, ő az ásványvizes vonalat viszi, igaz, az Aqua Lorenzo cég alatt építgetett ásványvíz fontosabb lehet a jövőben a társaságban. Ágnes férje, Homlok Zsolt fontos építőipari, vasúttechnikai üzletember.

„A legkisebb fiú kenyeret kér s majszol”

Mészáros Lőrinc (az ifjabbik) egyelőre elsősorban agrárfeladatokat visz, ő a Talentis Agro nevű cégben fejti ki a tevékenységét.

Az Opusnak van amúgy családon kívüli menedzsmentje is, Dzsubák Attila, a népszerű „Dzsubi”, vagy „Dzsubakka” személyében, hivatalosan ő az első számú vezető, kiváló elemző volt az MKB-csoportban, kollégai nagyon becsülték, őt semmiképpen nem megbántva, most azonban a család és az ágazati vezetők között nem tűnik úgy, mintha tényleg lenne érdemi súlya a cégben.

Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója, Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter és Mészáros Lőrinc korábbi felcsúti polgármester átvágja a nemzetiszínű szalagot a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán Alcsútdobozon 2014. november 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója, Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter és Mészáros Lőrinc korábbi felcsúti polgármester átvágja a nemzetiszínű szalagot a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán Alcsútdobozon 2014. november 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az energiaiparban éljenek a hálózatok!

A pénteki legfrissebb bejelentések szerint az Opus Global megveszi a svájci központú, de a hazai energiakereskedelmi piacról ismert MET-től az MS Hungary Holding AG 50 százalékát (azért ennyit, mert a másik fele már eddig is a család közelében, egy Status nevű cégben volt), és ezzel az Opus is 49,57 százalékot szerez a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben.

Döntött a cég az Opus Energy Kft. létrehozásáról is, sikeres tranzakció esetén az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. fele kerülhet így a céghez. Az Opus Global régóta igyekezne váltani az áramtermelés (Mátrai Erőmű) felől a hálózatok felé, most az északkelet-magyarországi hálózatos cégei közül a Tigáz és a Titász is közelebb került a céghez és a családhoz.

A bejelentett struktúrák szerint az Opus csak felerészt birtokolja a gáz, illetve villamosenergia-hálózatos céget, a másik fele a családhoz közeli magántőkealapnál lesz.

Adni, kapni jó. Ezért az Opus is ad valamit a MET-nek, ezek kisebb, napenergia-projektekre szakosodott vállalkozások, mint a Jarlene Energy, a Buzsák Land, illetve a Green Arctech Kft.

Mi termel majd pénzt a csoportnak?

Ha mindezeket összegezzük, és szeretnénk megnézni, hogy mi maradt ebben az ipari holdingban, mi fog itt értéket növelni, és mi fog itt casht termelni, elég vegyes képet kapunk.

A csoport legnagyobb eleme immár az energetikai portfólió lesz, ami ugyan sok casht nem termel, de valóban nagy tőkelekötés és komoly érték. A következő években százmilliárdokat kell a hálózatok fejlesztésébe ölni, hogy azok alkalmasak legyenek a megnövekedett megújulóenergia-kapacitások kezelésére. Erre valószínűleg lesz uniós forrás is, ha a politikai összkép nem változik, itt nincsenek rossz helyzetben Mészáros Lőrincék.

Piaci értelemben, sőt még nemzetközi piaci értelemben is nagyon erős lába lehet a csoportnak a Viresol és a Kall Ingredients. A két meghatározó élelmiszeripari alapanyaggyártó döcögve indult, sok hiba történt a beruházásnál, elég sok tőke van lekötve benne, de három-négy év múlva ez a csoportelem már nagyon sikeres lehet.

Építőipar. Valójában az állami megrendelésekkel kitömött építőipari cégek termelik ma a legtöbb pénzt a csoportnak. A cash-flow szempontjából nélkülözhetetlen társaságok azonban csak addig lesznek „királyok”, amíg Orbán Viktor van hatalmon, aztán kifutnak a szerződések, fél-egy évvel később már elég nehéz lesz hozni a számokat.

Az idegenforgalom a közvélemény számára alighanem a legirritálóbb portfólióelem. Erről a Válasz Online írt egy remek cikket. Ki mennyiért épít, mi van a keményítőgyárral, ki diszponál egy hálózat felett – ezt kevesen követik. Vélhetően a Mátrai Erőmű deal fordulatait sem sokan értik, de a turizmusban sokan szenvednek, és amikor ők meglátják, hogy eközben mennyi pénzt kapnak a Hunguest szállodái felújításra, fejlesztésre, akkor sokak zsebében kinyílik a bicska. Ugyanakkor az Opus Global életében ez az amúgy látványos portfólióelem messze nem olyan hangsúlyos, ezzel nem lehet csodát tenni.

Pénzügyi elemek. És végül a nagy kérdés a Bankholding. Esetleg idesorolhatjuk a CIG Biztosítót is, mint kisebbrészt a család által birtokolt biztosítót. Mire lesz képes az állami, félállami, Mészáros és barátai kezében levő bankholding azzal a versennyel, amelyben ott vannak a hazai éllovasok, így az OTP, a nemzetközi bankok, a globális fizetési megoldások (ApplePay, GooglePay és Alipay) és persze minden éhes fintech (Revolut, Transferwise, Curve). Itt most a kulcsember Barna Zsolt, aki szintén erős bizalmi kapcsolatba került a családfővel. Egy jó pénzügyi csoport lehet nagy érték, de legkorábban öt-hat év múlva járul hozzá a csoport cashtermeléséhez.

A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Változhat a cég vezetése is

Személyi kérdésekről egyelőre most nem érkezett bejelentés, de a piacon az hírlik , változhat a cég vezetése. Egy mondatra lefordítva: gyengülhetnek az édesapához, Mészáros Lőrinchez közeli emberek, és jönnek fel a Mészáros Beatrix által választottak.

Állítólag távozhat a cég vezetéséből Halmi Tamás is, aki az utóbbi időben a Mészáros-birodalom egyik legfontosabb embere volt. Nem példa nélküli az ilyen helyzet, a családfő bizalmasai közül néha valaki magasra jut, aztán hopp, eltávolodik. Emlékezhetünk Antal Kadosa Adorján, Csík Zoltán, vagy Jászai Gellért tündöklésére és visszaszorulására. Van, akivel a jó viszony megtartása mellett sikerült szakítani, van, ahol azóta is nagy a hirig.

Ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha az Opus Global vezetésébe is bekerülne Mészáros Beatrix és egyébként Mészáros Lőrinc bizalmát élvező Gombai Gabriella, aki annyi Konzum, Status, MKB, Talentis és mindenféle más nevű Mészáros-cégben is képviselő, hogy talán maga is nehezen tartja mindezt számon.

Frissítés: Nem sokkal a három energetikai bejelentés után az Opus Global személyi változásokról is hírt adott. Eszerint Halmi Tamás igazgatósági tag és Ipari divízió vezető 2021. év március hó 15. napjával lemondott igazgatósági tagsági és Ipari divízió vezetői tisztségéről, valamint Balog Ádám a Társaság igazgatóságának alelnöke igazgatósági tagságának változatlansága mellett 2021. év március hó 15. napjával lemondott alelnöki titulusáról.
Mindez azt jelenti, hogy Halmi Tamás teljesen kikerült a csoportból, Balog Ádám ugyan szimbolikus jelleggel, de benne maradt az irányításban, ugyanakkor a napi, operatív feladatoktól ő is hátrébb lépett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!