Tízszázalékos lakásdrágulás jöhet idén

2021. április 13. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén az első negyedévben 4-7 százalékkal magasabb áron keltek el a lakások, mint egy évvel korábban – idézte a Duna House ingatlanforgalmazó adatait az RTL Híradó.

Az új építésű lakások ráadásul átlag felett, 10 százalékkal drágultak, pedig a kormány 27 százalékról 5 százalékra csökkentette vissza az új lakások (építésének) áfáját január 1-jétől.

A Híradó idézte Novák Katalin családügyi minisztert, aki szerint a csok is drágította az ingatlanokat, ami a keresleti és kínálati ár egyszerű közgazdasági összefüggéséből is következett.

A Duna House szerint is részben az otthonteremtési támogatások hajtották fel az árakat.
Másrészt a nagyobb családok kertes vagy erkélyes ingatlanra vágytak a járvány miatt.

Építkezés a Kopaszi-gátnál – Fotó: Huszti István / Telex
Építkezés a Kopaszi-gátnál – Fotó: Huszti István / Telex

Nemcsak Budapest környékén, hanem Kecskemét, Debrecen, Pécs, Győr külvárosaiban is érezni lehetett, hogy az emberek költöznek ki. A használt ingatlanokért is többet kérhettek tulajdonosaik az élénk kereslet hatására. Szakértők szerint a következő hónapokban legjobban a családi házak ára emelkedhet, például a Balaton környékén.

Tavalyhoz képest 20 százalékkal ugrott meg az ingatlan adás-vételek száma is. Az első negyedévben 41 ezer ingatlan cserélt gazdát, ilyen 10 éve fordult elő utoljára.

Mint arról korábban beszámoltunk, már idén februárban látszott, hogy rekordot dönt a lakáspiac.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!