Duna House: Rekordot dönthetett februárban a lakáspiac

2021. március 2. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ingatlanközvetítő becslése alapján februárban 14 569 tranzakciót bonyolíthattak le Magyarországon. Ez 10 éves rekord.

A 14 569 tranzakció értékét emeli, hogy az adásvételek számában 14 ezer feletti darabszám legutóbb 2018-ban és 2019-ben volt. Az elmúlt tíz évben az eddigi csúcstartó 2016 júniusa volt, 14 550 tranzakcióval.

Ez a tranzakciószám 11 százalékkal erősebb forgalmat mutat 2020 februárjához képest, és az idén januári, szintén kimagasló havi adatokat is 30 százalékkal felülmúlja. Az ingatlanos cég szerint az otthonteremtési kedvezmények okozta aktív kereslet továbbra is érezhető a piacon.

Lehet benne valami, hiszen gondoljunk csak a legfrissebb programokra, a kedvezményes lakásfelújítási hitelre és az akár 3 milliós állami támogatásra. Bár biztosan lesznek adminisztratív bonyodalmak, olykor nagy pofára esések is a tervezett és a végül elszámolható felújítás között, de azért ez nagy segítség.

Ha például a Borsányi család eddig azért nem jelent meg a tranzakciós piacon, mert 62 millió forintot szánt a lakhatására és a kinézett 57 millió forintos lakás esetében 8 milliós felújítási költséggel kalkulált, akkor most kicsit szárnyalhat a fantáziájuk, kitágultak a lehetőségeik, akár az 57 millió forintos lakás is belefér, mert a felújítás meglehet 5-ből.

Ez persze csak egy kiragadott helyzet, de Borsányiékhoz hasonlóan sokaknak így nyílhat egyáltalán lehetőségük a tranzakcióra, és azért azt se felejtsük el, hogy a Covid idején sok tranzakció elmaradhatott, mert eszünk ágában sem volt lakásokat nézni, zárt helyre, idegenekhez járkálni, amikor ott lehetett a kór.

Sajnos jelenlegi, harmadik hullámos helyzetünk azért megint megfoghatja a piacot. De a Duna House elemzői optimisták, szerintük a lakáspiac lendülete a tavaszi hónapokra is kitarthat, így 38-39 ezer ingatlan cserélhet tulajdonost az első negyedévben.

A jelzáloghitel-piacon a társaság 65-70 milliárd forint közötti volument becsül az év második hónapjára. A jelzáloghitel-piac néhány hónap csúszással követi az ingatlanpiaci változásokat, ezért a Duna House szakemberei a következő hónapokban jelentős növekedést várnak a lakáskölcsönök igénylésében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!