Az otthoni munka egyik hatása: nőtt a nagyobb lakások iránti kereslet az EU-ban

2021. április 8. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Emelkedtek a lakásárak az euróövezetben és az Európai Unió egészében is a tavalyi negyedik negyedévben. Csakúgy mint az Egyesült Államokban, Európában sem vetette vissza a koronavírus-járvány a lakások iránti keresletet, idézi az MTI az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentését.

Az Európai Unió egészében 5,7 százalékkal, az euróövezetben pedig 2006 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban, gyorsult az ütem az előző negyedévben mért 5,3, illetve 4,9 százalékhoz képest.

Az előző negyedévhez képest az EU-ban 1,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,4 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak tavaly október-decemberben. Az EU-ban a harmadik negyedévben 1,4 százalékkal, míg az eurózónában 1,3 százalékkal drágultak a lakások negyedéves összevetésben.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

A járvány miatt elrendelt korlátozások hatására sokan kényszerültek otthonaikban maradni, rendkívül megugrott a távmunkában és a távoktatásban résztvevők száma, így nőtt az igény a tágasabb lakások iránt, és felerősödött a kivándorlás a nagyvárosok agglomerációjába.

Éves összevetésben az Európai Unió minden tagállamában nőttek a lakásárak október-decemberben, a legnagyobb mértékben, 16,7 százalékkal Luxemburgban. Majd Dánia következik 9,8 százalékkal, valamint Litvánia 9,4 százalékkal.

Negyedéves összehasonlításban Cipruson és Luxemburgban drágultak legnagyobb mértékben a lakások, mindkét országban 4,7 százalékkal. A második helyen Litvánia áll 3,9 százalékkal, majd Észtország 3,8 százalékkal. Csökkenést jegyeztek fel két országban, Spanyolországban 0,8 százalékosat, Magyarországon pedig 0,7 százalékosat.

Itthon 2020 első három negyedévében 14 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el, mint egy évvel korábban. Ami pedig a lakbéreket illeti: az év elején megtorpant a csökkenés, erről itt írtunk részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!