Nyáron valamelyest helyrejött az ingatlanpiac a tavaszi zuhanást követően

2021. január 28. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A második negyedéves mélypont után a harmadik negyedévben feljebb mentek a lakásárak Magyarországon, de még így is jócskán elmaradtak az év eleji szinttől. Ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből amit a KSH adatai alapján készítettek.

A koronavírus-járvány miatt többéves mélypontra került az adásvételek száma tavaly, 2020 első három negyedévében

14 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el, mint egy évvel ezelőtt.

Míg tavasszal 3,4 százalékkal csökkentek a használt lakások árai az előző negyedévhez képest, nyáron már 2,3 százalékos emelkedés történt.

Budapesten az átlagos négyzetméterár a harmadik negyedévben 641 ezer forint volt.

Ez 20 ezer forinttal meghaladja az előző negyedéves adatokat, de még így is elmarad a múlt év első elejére jellemző 643 ezer forinttól.

A nyugat-dunántúli régióban a használt lakások átlagos négyzetméterára 2020 harmadik negyedévében 231 ezer forint volt, míg az észak-magyarországi térségben 124 ezer forint. A legnagyobb árnövekedés a tavalyi első negyedévhez képest a dél-dunántúli városokban történt, ahol az átlagos négyzetméterárak 16 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben.

Érdekesség, hogy a legnagyobb áresés a Pest megyei községekben történt, ahol 21 százalékkal kerültek lejjebb az átlagos négyzetméterárak.

Érdekesség, hogy míg a budapesti adásvételek súlya 5 év alatt az összes tranzakció egyharmadáról 17 százalékra csökkent, addig 2020-ban a községekben értékesített lakások aránya 30 százalékra nőtt. Ebben a falusi csoknak is komoly szerepe van: az intézkedés bevezetése előtt ezeken a településeken az összes adásvétel 20 százaléka történt, 2019 júliusa után viszont 28 százalékra nőtt a falusi csok-os települések súlya a lakáspiacon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!