A GKI már 4,3 százalékos magyar GDP-növekedést vár az idei évre

2021. március 31. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

A kutatóintézet javított a korábbi prognózisán. A fő kockázat természetesen a korlátozások elhúzódása, de a növekedést segítheti a választási osztogatás.

A múlt év végi előrejelzéséhez képest 0,6 százalékponttal, 4,3 százalékra emelte a gazdaság idei növekedésére (GDP) vonatkozó prognózisát márciusi elemzésében a GKI.

A magyar GDP ezzel megközelíti, de még nem éri el 2019. évi szintjét – írja az intézet. Nemrégiben a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György arról beszélt, hogy egy 4-6 százalékos növekedési sávban lehetünk az idén és az elnök reálisban tartotta az év végére, hogy már elérjük a 2019-es hazai kibocsátási szintet.

A GKI prognózisának fő negatív kockázata a járvány okozta érdemi korlátozások áthúzódása a második fél évre, akár Magyarországon, akár a fő kereskedelmi partnereknél. Ezt aligha kell magyarázni, ha továbbra is mindenki otthon gubbaszt, ha nem érkeznek a külföldi vendégek, akkor a vendéglátás, az utazás, a rendezvények, de még akár a vásárlások is apaszthatják mind a belső fogyasztást, mind a külföldiek magyarországi költéseit.

Élénkítő hatású lehet viszont, ha a jövő évi választások közeledte a kormányzatot a költségvetési politika további lazítására ösztönözne – jegyezték meg. A GKI szerint a foglalkoztatás és a munkanélküliség éves átlagban nagyjából változatlan marad, de az év folyamán javulni fog.

  • A reálkeresetek 2 százalékkal,
  • a fogyasztás 3,5 százalékkal,
  • a beruházások 6 százalékkal nőhet,
  • az infláció pedig a tavalyi 3,3 százalékosról 3,9 százalékosra gyorsul.

Legalábbis a GKI prognózisa szerint. A forint árfolyamának éves átlaga az euróval szemben a tavalyi 351 forint után idén legalább 365 forint lehet és nem zárható ki, hogy az MNB szigorításra kényszerül.

A külső egyensúly – a várhatóan beáramló EU-transzfereknek köszönhetően – stabil többletet fog mutatni. Bár a cégek fejlesztéseit jelentős összegű, olcsó források támogatják, a jövőbeni kereslet bizonytalan nagysága és struktúrája miatt sok vállalkozás egyelőre elhalasztja korábban tervbe vett beruházását.

Idén várhatóan az építőipar (sok állami program van a nagyberuházások, de a lakossági lakásfelújítások szintjén is), az ipar és a szállítás bővül a leggyorsabban, és csak a turizmus-vendéglátás, valamint az ingatlanszektorban várható további visszaesés.

A GKI várakozása szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya a tavalyi 5549 milliárd forintról 3700 milliárd forintra, a GDP 8,1 százalékáról mintegy 6,5 százalékra csökken. A GDP-arányos államadósság 2020-ban 81 százalék lehetett és feltehetőleg 2021-ben is ezen a szinten marad. Sajnos itt egy évtized munkája ment a levesbe a koronavírus miatt (alacsonyabb GDP, egészségügyi beszerzések, mentőcsomagok), de jövőre alighanem megint jöhet a szorgos hangya időszak, el kell kezdeni megint apasztani a mértéket, amiben természetesen a legjobban a nevező, vagyis a GDP megemelése segíthet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!