Matolcsy György: A kamat marad, az inflációs előrejelzés nő

2021. március 23. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB a korábban prognosztizált inflációs szintjét 3,5-3,6 százalékról, 3,8-3,9 százalékra emelte, kamatemelést ugyanakkor nem tartott indokoltnak. Matolcsy György megdicsérte a hazai cégeket.

Március 23-án a Monetáris Tanács ülése után Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót tartott. Mint elmondta, egyelőre kamatemelés nem volt szükséges, értékelése szerint most három komoly cél van a magyar gazdaság előtt:

  • le kell győzni a vírust,
  • meg kell fékezni az inflációt,
  • helyre kell állítanunk a magyar gazdaság növekedését.

Matolcsy szerint nem szabad hallgatni azokra a hangokra, akik szerint a covid idején el lehet engedni a gazdasági mutatókat, viszont, ha a fenti céljainkat sikerül teljesíteni, akkor az elmúlt száz év legnagyobb helyreállítását érhetjük el.

Az MNB-elnök az állam és a jegybank erőfeszítései mellett hangsúlyosan említette meg a vállalati szektor, vagyis a cégek tevékenységet, amelyek a saját befektetéseikkel is segítik a talpraállást.

Matolcsy így fogalmazott:

„a magyar gazdaság talpon maradt, ugyan dráma a mínusz 5 százalékos tavalyi teljesítmény, de ha a magyar gazdaság idén a 4 és 6 százalék közötti növekedési sávban teljesít, még az idén visszaállítható a 2019. végi kibocsátási szint.”

Hozzátette, vannak, akik a világgazdaság meghatározó szereplői közül ennél is jobb teljesítményt várnak, Kína 6, USA 6,5, Izrael 6 százalékos GDP-bővülést vár az idén, igaz közvetlen környezetünk, így az eurózóna nem számol ilyen jó eredményekkel.

A Magyar Nemzeti Bank a járvány elleni küzdelem, majd a helyreállítás után versenyképesség alapú, fenntartható növekedési pályát lát szükségesnek, ez tőkeintenzív, tudásintenzív, fontos a termelékenység növelése, a felsőoktatás minőségének javítása és a digitális átállás gyorsítása.

Ami pedig a jegybank legfontosabb „horgonyát” az inflációt illeti, itt több okból (bázishatás, az olajár emelkedése, a jövedéki adó növelése és az újraindulással kapcsolatos kereslet-kínálati súrlódások) is átmeneti emelkedés következhet be, ezért az MNB a korábbi 3,5-3,6 százalékos 2021-es előrejelzését 3,8-3,9 százalékos átlagos inflációs várakozásra emelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!