Fél év után először újra emelkedtek az albérletárak

2021. március 25. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fél év után először újra emelkedni kezdtek az albérletárak az ingatlan.com és a KSH lakbérindexe szerint. Tavaly június óta nem emelkedtek országos átlagban a bérleti díjak – igaz, a februári 1,1 százalékos emelkedés is a gyakorlatban inkább stagnálást jelent.

Éves szinten pedig még mindig két számjegyű a visszaesés: az országos lakbérindex több mint 10, a fővárosi pedig 14 százalékkal csökkent. A februári emelkedés után azonban korai lenne tartós emelkedésről beszélni, mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Sőt, a koronavírus-járvány harmadik hulláma és az ahhoz köthető korlátozások még több bizonytalanságot hoztak az albérletpiacra.

Forrás: KSH–ingatlan.com-lakbérindex
Forrás: KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Az országon belül is eltérően mozogtak a lakbérek februárban: míg a közép-dunántúli és a dél-alföldi régióban 3 százalékos volt a növekedés, a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Pest megyében 0,5 százalékot csökkentek januárhoz képest a kiadó ingatlanok lakbérei.

Budapesten sem emelkedett mindenhol a lakbérindex: míg a budai hegyvidéki kerületekben 3 százalékkal, Pest külső részein pedig átlagosan 2,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak, a belső kerületekben 0,1 százalékos volt a februári csökkenés.

Forrás: KSH–ingatlan.com-lakbérindex
Forrás: KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Az ingatlan.com kutatása alapján március közepén a budapesti lakásokért átlagosan 130 ezer forintos lakbért kértek el – itt is megfigyelhető, hogy míg az I., II. és V. kerületben 160-170 ezer körül mozog a bérleti díj, addig a XIX. és XX. kerületekben átlag 110 ezer forintért lehet lakást bérelni. A legnagyobb megyeszékhelyek közül Győrben mozog 110 ezer körül a havi lakbér, míg Debrecenben és Kecskeméten átlagosan 100 ezer forintot, Pécsen pedig 87 ezer forintot kérnek el havonta egy kiadó lakásért.

Forrás: KSH–ingatlan.com-lakbérindex
Forrás: KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Az elemzést részletesen itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!