Öt éve volt utoljára ilyen alacsony az átlagos albérletár Budapesten

2021. január 18. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább csökkentek az árak az országos albérletpiacon, novemberben tíz százalékkal voltak alacsonyabbak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban.

Az ingatlan.com saját, január elejére jellemző adatai szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak.

Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj 3 ezer alá került, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ekkor, amire legutóbb 5 éve fordult elő.

Novemberben az előző havi átlaghoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a díjak. Novemberben Budapesten csak a budai hegyvidéki városrészekben – az I., II. és XII. kerületekben nőttek az albérletárak októberhez képest, átlagosan 1,8 százalékkal, de októberben ezekben a kerületekben több mint 5 százalékos áresés volt, így ezt a hátrányt nem hozták be. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben a KSH-ingatlan.com-lakbérindex szerint.

„Bár világszerte megkezdődtek az oltások, és egyre többen várják a járvány okozta bizonytalanság megszűnését, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítunk” – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!