Utoljára három éve voltak ilyen alacsonyak a budapesti albérletárak

2020. november 10. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét csökkentek az albérletárak szeptemberben, a koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések pedig még tovább csökkenthetik majd a bérleti díjakat az egyetemvárosokban. Az albérletszezon végét is jelentő hónap 0,7 százalékos bérletidíj-csökkenést hozott Budapesten augusztushoz képest, az ország többi régiójában pedig stagnáltak az albérletárak – derült ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH-ingatlan.com lakbérindexből kiderült, hogy idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál. Az elemzés szerint idén egyértelműen a koronavírus írja át a bérleti díjakat, a hétfőn bejelentett korlátozások pedig csak ráerősítenek erre. Mivel a felsőoktatás novemberben ismét a digitális térbe költözik, sok hallgató költözhet haza. Így tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata,

a megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig minden bizonnyal további bérletidíj-csökkenést okozhat az év hátralévő részében.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni. A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett az ingatlan.com adatai alapján. A szakértő szerint a szeptember minden évben új időszakot hoz az albérletpiacon, a tanév indulása azonban a korábbi évekkel ellentétben most nem emelkedést hozott, ebből pedig jól látszik, hogy az idei év teljesen rendhagyó a koronavírus-járvány miatt, amely bizonytalanná, változékonnyá tette a piacot.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat. Ez 15 százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok, utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak. A többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása volt jellemző, Debrecenben most havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet kibérelni egy lakást. Az olcsóbb egyetemvárosok közé Nyíregyháza, Miskolc és Eger tartozik, ahol 80 ezer, 84 ezer és 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!