Matolcsy ismét kritizálta a kormányt

2021. március 22. – 16:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló cikket tett közzé Matolcsy György, a jegybank elnöke a Növekedés.hu portálon – derült ki az MTI szemléjéből.

Az MNB elnöke a korábbi, Magyarországot az észtekkel összevető írásában is szereplő negatívumokat hozta fel a mostani írásában is. Matolcsy szerint

  • a digitális átállásban „középszerűen teljesítünk”,
  • bár a globális innovációs rangsorban 27. helyen van a magyar felsőoktatás, a felsőoktatási rangsorban viszont az 53. helyen, ami elfogadhatatlanul alacsony szint,
  • emellett pedig az egészségipar is messze képességei és lehetőségei alatt teljesít.

Az egészségüggyel kapcsolatban Matolcsy megjegyezte, hogy a négy kitűnő orvostudományi egyetem, a régióban kiemelkedő gyógyszergyárak és az ígéretes kutatások, találmányok ellenére a teljes egészségipari szektor fejletlen, a sikeres felzárkózókhoz (például Izrael, Dél-Korea, Dubaj) és különösen a lehetőségeihez képest. „Már látjuk, hogy nem nyerhet az, aki nem tekinti az egészségipart stratégiai ágazatnak” – fogalmazott.

Azt is leszögezte, hogy még nem születtek meg a vezető magyar technológiák, és még nem jöttek létre a dinamikus térbeli motorok, városrégiók, végül, „még nem rendelkezünk egy hosszú távú, fenntarthatóságra épülő versenyképességi programmal sem”.

Matolcsy írásában az elmúlt 30 év eredményei közé sorolta viszont, hogy Magyarország teljes mértékben integrálódott a Nyugathoz, hogy döntően a külföldi tőkeberuházásoknak köszönhetően export szempontjából „középhatalommá” váltunk, és hogy az ország rátalált a gazdasági növekedés és a pénzügyi egyensúly együttes receptjére.

A jegybank elnökének korábbi, kritikusabb írásairól itt és itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!