Versenysportra, magyarságkutatásra csoportosít át milliárdokat a kormány

2021. március 18. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy március 17-i határozat szerint kormány ismét átcsoportosításokat hajt végre a költségvetésben – vette észre a Hvg.

A rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából összesen 3,6 milliárd forintot vesznek ki, amiből egymilliárdot kap az Emberi Erőforrások Minisztériuma versenysport és sportszakmai tevékenységek támogatása céljára.

De kap belőle 1,2 milliárd forintot az Emmi alatt működő Magyarságkutató Intézet is. A Magyarságkutató végzi a tervbe vett nemzeti kegyhely kialakítását és a hozzá kapcsolódó feltárásokat Székesfehérváron (a projekt arról híresült el, hogy Kásler Miklós kijelentette, „össze lehet rakni Mátyás királyt”.) Az intézményhez kötődik továbbá a pozsonyi csatáról készült animációs film, ami több szempontból megütközést váltott ki a szakértői és a sima közönségben is.

A katasztrófavédelem számára 930 millió forintot csoportosítottak át, 400 millió pedig a Miniszterelnökségnek jut nonprofit szervezetek és köztestületek támogatására.

A Gazdaságvédelmi Alapból is kivesz 7,5 milliárd forintot a kormány. 3,7 milliárd forint a Miniszterelnökségnek jut örökségvédelmi feladatokra, de adnak 2,1 milliárdot a Klebelsberg Központnak is. 1,1 milliárd jut majd fővárosi fejlesztésekre, és 540 milliót kap a Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanberuházásokra.

Egy átcsoportosítás keretében 1,5 milliárdot kötött segélyhitelezés helyett „regionális határon túli és egyéb nemzetközi fejlesztési és kutatási programokra” fordítanak a Gazdaságvédelmi Alapból. 631 millió forintot pedig a paksi bővítéssel kapcsolatos Közép-Duna menti fejlesztések helyett a Miniszterelnökség kap meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!