Az ELTE és a Corvinus egy fillért sem kapna a 955 milliárdos felsőoktatási pályázatból az előminősítés szerint

Legfontosabb

2021. március 16. – 16:41

frissítve

Az ELTE és a Corvinus egy fillért sem kapna a 955 milliárdos felsőoktatási pályázatból az előminősítés szerint
Az ELTE lágymányosi campusának északi épülete Fotó: Jászai Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A MATE integrált agráregyetem viszont az előminősítés alapján akár a maximális, 180 milliárd forintos forráshoz is hozzájuthat.

Az Európai Unió egy hatalmas forrás, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) révén közel 6000 milliárd forintnyi forrást allokál Magyarországra, ennek egy jelentős részét oktatásra. A Telex.hu korábban már foglalkozott azzal a hatalmas felsőoktatási intézményeknek szóló pályázattal, amelyet elvileg mindenkinek, de a szakmai berkek szerint elsősorban a modellváltó egyetemeknek írt ki a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal, vagyis az NKFIH.

Értesítések

Állítólag a rendkívül rapid folyamatban már meg is érkeztek a felsőoktatási intézményekhez az értesítések. Erről hivatalos tájékoztatást ugyan nem láttunk, de úgy tudjuk, a Corvinus és az ELTE pályázatát egyáltalán nem támogatta a kiíró, míg a másik véglet az integrált agráregyetem, amely a maximális összeget, vagyis a 180 milliárd forintos sapkát is felhasználhatja majd. Igaz, fontos hozzátenni, hogy jelenleg az előminősítésnél tart a tender.

Miért nem kerül be az ország legfontosabb bölcsész (illetve természettudományos, jogász, illetve pedagógusképzése), illetve legfontosabb közgazdászneveldéje egy közel ezermilliárd forintos pályázatba? Az biztos, hogy pályáztak, talán az volt a gond, hogy az ELTE nem modellváltó, a Corvinusnál pedig abban bízott a zsűri, hogy az egyetemet fenntartóknak van forrása elég? Nem tudjuk, csak tippelünk.

Korábban mindenesetre viszonylag nyíltan azt lehetett feltételezni, hogy elsősorban a modellváltó egyetemekre volt kiírva a pályázat.

Villámgyors folyamat

Az uniós forrás kiírása, vagyis a „felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformja felhíváshoz kapcsolódó támogató szakmai vélemény kéréséhez” című pályázat február 25-én sokakat meglepett, még azoknak is sokkoló meglepetés volt a határidő, akik később befutottak, végül egy nappal, március 3-ról, március 4-ig kitolták a leadást. Ennek okáról, vagy a pályázók számáról az NKFIH nem adott tájékoztatást lapunknak.

Mint említettük a felhívás indikatív keretösszege 955 milliárd forint, a minimum igényelhető támogatási összeg 5 milliárd forint, a maximum igényelhető össze 180 milliárd forint volt.

Kiemelt figyelem

A villámtender és a gyors értesítés azért még a későbbiekben is uniós górcső alá kerülhet, mert ez egy olyan uniós forrás, ahol a bizottság erősebben kontrollálhatja a folyamatot,

Az NKFIH korábban azt írta lapunknak, hogy

„a felsőoktatási intézményeket nem érte váratlanul a felhívás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium az év eleje óta több egyeztetésen ismertette képviselőikkel a pályázási lehetőséget, annak céljait és elvárásait.”

Tűrt, tiltott, támogatott

Az NKFIH részéről kiküldött kiértesítő formalevelekben az RRF-pályázatával kapcsolatos támogató, részlegesen támogató, vagy elutasító előminősítés érkezhetett. Aki az RRF programból való finanszírozást illetően elutasító döntést kapott, megtudhatta, hogy a projektje jó, de azt majd más forrásból kell megvalósítani.

Valahogy úgy fogalmazott a hivatal, hogy

  • a szakmai értékelés elutasító,
  • a pályázat előremutató,
  • de más pályázati forrás bevonását javasoljuk,
  • kövessék figyelemmel a jövőben megjelenő pályázati kiírásokat.

A MATE egyetem mellett teljes pályázati forrást nyert el például a Soproni Egyetem, kis méretéhez képest bőven kapott forrást az Andrássy Egyetem, míg a BME és az NKE inkább csalódott lehet. Természetesen ezek az információk egyelőre csak háttérbeszélgetéseken alapulnak, amint hivatalos adatokat is kapunk, pontosabban is értékelünk, ahogy tervezzük a MATE nagy, 200 milliárd forintos campus-fejlesztésének részletes ismertetését is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!