Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

2021. március 9. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását Bács-Kiskun megyében is – közölte honlapján az intézmény.

Az MTI híre szerint február 3-a óta nem fordult elő újabb madárinfluenza megbetegedés a térségben, ezért március 2-án feloldották a védőkörzeteket, majd

március 8-án megszüntették a korlátozásokat.

Mint írták, ezzel újraindulhat a kereskedelmi szállítás belföldön, valamint az Európai Unióba. Magyarország madárinfluenza-mentes státuszát – az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint – legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza, így a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó harmadik országokba legkorábban ekkor kezdődhet meg a szállítás.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, ezért a baromfik zárt tartásának kötelezettsége továbbra is érvényben marad. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfit zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni – közölte a Nébih.

A koronavírus-járvány mellett egy másik világjárvány is komoly károkat okoz napjainkban. Bár az embereket ritkán veszélyezteti a madárinfluenza, ébernek kell lenni, mert ez a vírus azért képes átugorni az emberre is. Az igazi problémákat a baromfitartóknak okozza: sok állat elhullott már, de százezer számra le is ölik a baromfikat Európa és Ázsia több országában, hogy megállítsák a járványt. Erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!