Zamárdi szakítana a fesztiválokkal: a város vállalkozói megosztottak

2021. február 26. – 17:50

frissítve

Zamárdi szakítana a fesztiválokkal: a város vállalkozói megosztottak
2019, az eddigi utolsó Balaton Sound fesztivál Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A következő Sound és Strand még minden bizonnyal Zamárdiban lesz, de utána a város búcsút intene a fesztiváloknak. Korábban anyagilag és ismertség szempontjából is sokat hoztak a rendezvények, de ma már valóban panaszkodnak a helyi vállalkozók.

Június végére lefoglalták Zamárdiban a Balaton Sound helyszínét – írta a 24.hu, amely lap szerint ugyanakkor a csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülés után bizonytalanná vált a településen fesztiválok jövője.

Mint azt a Telex.hu is átvette laptársunk tudósításából, a zamárdi kultúrházban megtartott rendkívüli ülésen a helyi képviselők úgy döntöttek, engedélyt adnak arra, hogy a nyáron – szigorú járványügyi feltételek mellett – két fesztivált rendezzenek a településen. A Balaton Soundot június végére, július első hetére tervezte be a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Strand Fesztivált pedig augusztus közepére a Volt Kft. Ha a járványhelyzet az idén nem engedi meg a rendezést, mindkét fesztivált 2022-re vigyék át.

Hosszabb távon: viszlát!

Ugyanakkor a településen vállalkozó üzletemberek körében is komoly vitát szült, hogy Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere kijelentette, hogy a település hosszabb távon „kivezeti” a fesztiválokat, így nem egyeztek bele a Sziget Kft. öt évre szóló szerződésterveibe, és a B My Lake fesztiválnak sem Zamárdi lesz a helyszíne. A település a fesztiváloknál használt területeket, parkolókat hosszabb távon más célokra kívánja hasznosítani.

Ennek igyekeztünk mi is utánajárni. Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője a Telex.hu-nak elmondta, hogy márciusban döntik el, hogy lesz-e a nyáron fesztivál, de

„a következő Balaton Sound vélhetően még Zamárdiban lehet, hogy utána mi lesz az még nyitott kérdés.”

Szerinte a fesztiválok mind anyagilag, mind reputáció és ismertség szempontjából nagyon sokat jelentenek a településnek, hiszen, ha több tízezer külföldi ismeri meg a települést, annak az eseményen túlmutató haszna is lehet.

A B My Lake költözne

Úgy tudjuk, hogy a következő Strand fesztivál is, akárcsak a Balaton Sound (legyen az 2021-ben, vagy 2022-ben) szintén Zamárdiban lehet, erről megegyezésközeli állapotban vannak a felek. Lobenwein Norbert, a Sziget Zrt és a Volt Produlció társtulajdonosa elmondta, hogy

„A B my Lake esetében a MOL Nagyon Balaton sorozat és a fesztivál 2013-ban egyszerre indult. Azóta a régió több pontján voltunk már jelen: Balatonvilágoson, Keszthelyen és Zamárdiban is, az idei évre eleve egy új, a B my Lake butikfesztivál hangulatához illő helyszínnel terveztünk.”

Az üzletember azonban az új helyet addig nem szeretné nyilvánosságra hozni, ameddig nem dől el, lesznek-e nyáron tömegrendezvények. A Balaton Sound és a Strand fesztivál helyszíne a 2007-es, illetve 2013-as start óta azonos, Zamárdi Szabadstrandja. Azt még senki nem tudja, hogy 2021-ben lehetnek-e fesztiválok, de természetes, hogy a szervezők a háttérben országszerte próbálnak haladni a szervezéssel, azon dolgoznak, hogy ha zöld lámpát kapnak, készen álljanak az indulásra. Sokakhoz hasonlóan még mi se hirdettük meg a fesztiváljaink programját és a decemberben szokásos jegyelővétel se indult el. Szinte biztosra veszem, hogy a fesztiválok jelentős része idén is elmarad, mások vélhetően kicsit másképp nyithatnak majd meg, mint ahogyan megszoktuk, a nyár végi programoknak egy fokkal nagyobb az esélye.

Lobenwein szerint a járvány a turizmus és az élőzenei szektor minden résztvevőjét súlyosan érinti, így életszerűtlen, ha a helyi vendéglátók, szolgáltatók és maga a település bárhol az országban lemondana arról a jelentős bevételről, amely a fesztiválok közvetlen, vagy közvetett hozadéka, vagy azon törné a fejét, hogyan kérjen többet a bajban lévő szervezőktől.

„Egy fesztivál megrendezése mindenhol jár kényelmetlenséggel is, de immáron harmadik évtizede teszünk meg mindent azért, hogy sokkal többet adjunk a helyieknek, mint amennyi kellemetlenséget okozhat a sok tízezer turista jelenléte. Legyen szó Sopronról, Budapestről, vagy bármely régióról. Zamárdi nagyon közel áll a mi és a közönségünk szívéhez is, így mindent elkövetünk annak érdekében, hogy tervezhessük a közös jövőt.”

Nem zajos, más bajok vannak

Azt mások is elmondták, hogy a 2019-es önkormányzati választáson kampánytéma volt a fesztiválok kérdése, Bár pont Csákovics ellenzéki kihívója kampányolt a fesztiválok ellen, de úgy látszik a polgármester is megfogadta a kritikákat. Tapasztalatunk szerint a várost nagyon megosztja a kérdés, van akit zavar, hogy Zamárdi a turizmus gyengébb időszakában küldi el a a nagy eseményeit. Hallottunk olyan véleményt, hogy nagyon helyes, ha a polgármester próbálja az árat felsrófolni, más arról beszélt, hogy „elbízta” magát Zamárdi, mert az első és a második hullám között, 2020 nyarán erős szezon volt fesztiválok nélkül is.

Egy Zamárdiban vállalkozó üzletember azt is elmondta a Telexnek, hogy a fesztiváloknak a zajterhelése Zamárdiban nem „para”. Vannak fák, a centrum felé lefogják a hangot, inkább a „szőlőhegy”, illetve Csopak felé zavaró a zaj. Mint a vállalkozó elismerte, mégis sokan „fúrják már a fesztiválokat”, mert úgy tudják, hogy a város kevés pénzt kap értük, még az éjszakánként és turistánkként fizetendő idegenforgalmi adót sem szedi be. Pedig ez komoly összeg lenne 50 ezer ember után. Emiatt sokan mérgesek.

Van ugyanakkor olyan vélemény is, hogy Zamárdi majd úgy fog járni, mint az a társasház, amelyik leszavazta a mobiltorony telepítését a tetőre. A ház nem jutott pénzhez, de a szomszéd házra telepített torony ugyanúgy sugárzott.

„Ha nem nálunk lesz a fesztivál, hanem a szomszéd településen, akkor már nem mi adjuk majd ki aranyáron a szobákat, de ugyanúgy halljuk a koncerteket.”

Régen gyorsabban épült

Mint hallottuk, régebben talán kevesebb hangtechnika volt az országban, de akkor 4-5 nap alatt felépítettek egy fesztivált és ugyanannyi idő alatt le is bontották őket.

„Az elmúlt években, amíg volt fesztivál, komótos volt az építkezés, hosszabb volt a lezárás, ami a 3 kilométer hosszú strand felét érintette. Ha rossz az idő, különösen zavaró, hogy a víztől tartó 10-20 méteres sávot szépen kipucolják, de ez egy 200 méter széles strand, és ami a víztől távolabb van, ott marad a sár, a gödrök és a lánctalpak.”

És újabban ez már évente kétszer történik meg, a Sound és a duplafesztivál idején (a Strand és a Be My Lake csak fele-fele akkora, mint a Sound).

Már nem nyernek a helyi vendéglátósok

Ha egy városba több tízezer ember érkezik, azzal a helyi vállalkozók is gazdagodnak – gondoltuk mi, Ahogy azonban az egyik forrásunk meséli,

„amikor elindult a Sound, Zamárdiban minden vállalkozónak jó üzlet volt, hogy a benti kiszolgálás még nem volt olyan profi. Most elég, ha annyit mondok, hogy már Aldi is van bent. Régen kijöttek a bulizók a boltokba vízért, napszemüvegért, most már nincs ilyen forgalom, ráadásul a helyi kisgyermekes családok a fesztivál idején le se jönnek, vagyis a többi vállalkozónak ma már rosszabbul megy a fesztiválok alatt a városban.”

Egyedül a szállásadóknak jó ez az időszak, mert ők dupla – tripla áron adják a szobát. ami máskor 5 ezer forint / fő / éjszaka, az ilyekor 10, de akár20 ezer forint is, és mindent el lehet adni, még az igazi szutykot is – hallottuk.

Ahogy egyik forrásunk mondja, ráadásul újabban a tömeg már nem is Zamárdi felé indul el a helyszínről, hanem Szántód felé. A fesztivál és a város között ezért már eléggé feszült a hangulat. Igaz abban is lehet igazság, hogy

„a politikus mindig a helyi, a kistelepüléseken eleve idősödő és mindent leszavazó lakosság kegyeiért hajt. Annak mindenki örül, ha van út, közbiztonság és virág a parkban, de ha a város ehhez bármilyen idegenforgalmi, vagy főleg ipari tevékenységgel teremtené meg az alapokat, azt úgyis leszavazzák, mert valaki mindig kiáll és elmondja, hogy az büdös, környezetszennyező, zajos, vagy valami hasonló.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!