Június végére lefoglalta Zamárdit a Balaton Sound

2021. február 26. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Négy hónap múlva megrendeznék Zamárdiban a Balaton Soundot, a helyszínt legalábbis már lefoglalta a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., írja a 24.hu.

A lap szerint a városi testület arról döntött csütörtökön egy rendkívüli ülésen, hogy engedélyt adnak arra, hogy szigorú járványügyi feltételek mellett nyáron két fesztivált rendezzenek a településen.

A Balaton Soundot június végére, július első hetére tervezte be a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., a Strand Fesztivált pedig augusztus közepére a Volt Kft.

Azt is megszavazták ugyanakkor, ha a járványhelyzet nem engedi meg, hogy idén megtartsák a fesztiválokat, akkor azokat átviszik 2022-re.

A Sziget Zrt. ügyvezetője azt mondta a lapnak, hogy felvették a kapcsolatot Zamárdival a helyszínek biztosítása miatt, de tartják magukat ahhoz, hogy véglegesen márciusban döntenek a fesztiválok sorsáról. Az egyéves csúsztatási opciót pont ezért javasolták a testületnek. A magyarországi fesztiválhelyzet még nem tisztázott, Gerendai Károly is azt mondta korábban, márciusig kell eldőlnie, hogy idén nyáron lesz-e Sziget.

A koronavírus tavaly decemberig legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a magyar zeneiparban, amely 2019-ben még 73 milliárd forint bevételt ért el, 2020-ban viszont elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát. Pedig 2019 rekordév volt. Akkor a magyarországi zeneipar 18 milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert, mint a szabad forgalmú könyvpiac, és már a 164 milliárdos magyarországi filmgyártásból származó jövedelem felét is megközelítette.

Még tavaly augusztusban derült ki, hogy 5,3 milliárd forintot ad a kormány egy Raktárkoncert elnevezésű programsorozatra, amellyel a koronavírus-járvány miatt csőd szélére került hazai zeneipart igyekeztek megsegíteni. A papírformával szemben végül nem a könnyűzenében kifejezetten aktív Demeter Szilárd és az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum, hanem az Orbán Ráhel-féle Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kapta meg a projektet, az MTÜ aztán a lebonyolítással az Antenna Hungáriát, a Visual Europe Groupot, illetve kisebb szervezőket bízott meg. A fellépőket három halmazra osztották (fesztiválzenekarok, cigány- és mulatós zene, régi veteránok), az ő kiválasztásukat a Volt Produkció (fesztiválzenekarok), Rózsa István (veteránok) és Fásy Ádám (mulatós) intézte. Az korábban kiderült, hogy a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda kérte fel a voltosokat a munkára.

Később aztán a Telexen kiderítettük, hogy a zenészeknek szánt 5,3 milliárd forint több mint fele az Antenna Hungáriához (AH) vándorol, egy olyan állami céghez, amelyet a 2017-es budapesti vizes világbajnokság óta elkezdtek állami megrendelésekkel felhizlalni, hogy a szintén a NER-közeli Visual Europe Grouppal (VEG) szép lassan kiszorítsák a járvány miatt munka nélkül maradt konkurenciát a piacról. De nemcsak az AH és a VEG járt jól, a Rogán köreihez tartozó Balásy Gyula cége, a Lounge Group kapta például a raktárkoncertek kommunikációval kapcsolatos munkáit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!