3,5 hónap után megérkezett, és fejenként havi 10 ezer forintra jön ki az állami bértámogatás egy népszerű pesti kávézóban

2021. február 24. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

105 nap után megérkezett bértámogatás, a járulékok levonása után fejenként havi 10 416 forintot tesz ki – tudatta a nyilvánossággal a Ráday utcai Jedermann kávézó az ajtajára tűzött üzenettel.

Felhívtuk Boskovics Gábort, a Jedermann üzletvezetőjét, hogy mesélje el, hogyan jött ez ki náluk, és mik a kilátásaik. Boskovics azt mondta, 13-an dolgoznak a kávézóban, és mindenki be van jelentve, bár tény, hogy a szektorban szokásos módon nem túl magas fizetésre, hiszen átlagosan a bérek fele borravalóból jön.

A Jedermann novemberben, közvetlenül a kormányzati bejelentés után igényelte a bértámogatást, ami a bruttó bér 50 százalékát fedezi legfeljebb a legkisebb munkabér 150 százalékáig. Miután leadták a papírokat, hosszú ideig nem történt semmi, legközelebb január közepén jelentkezett az állami szerv adatkiegészítéseket kérve. Összeszedték a kért dokumentumokat, ekkorra már Boskovics elmondása szerint olyan 200 papírnál jártak.

Ezután, január vége felé kapott szélesebb nyilvánosságot, hogy a bértámogatások kifizetése országosan csúszik, nagyjából senki nem kapta még meg a neki járó összeget. A közfelháborodásra válaszként a kormány közölte, felgyorsította a folyamatot, február elején azt kommunikálta a Miniszterelnökség, hogy a támogatások 98 százalékát már átutalták.

A Jedermann a múlt héten kapta meg az arról szóló papírt, hogy megítélték nekik a támogatást, a pénz pedig ma, szerdán érkezett meg. Négy hónapra összesen 2,1 millió forintot kaptak, ebből azonban lejön a járulékok egy része, mert a dolgozók után fizetendő járulékoknak nem mindegyikét engedték el.

Egy normális hónapban a kávézó mintegy 800 ezer forintot fizet ki a dolgozók járulékaira, most, a kedvezményes időszakban ez csak kb. 400 ezer forint.

Négy hónapra tehát 1,6 millió, a 2,1 milliós állami támogatásból tehát olyan félmillió forint marad. Ezt az összeget Boskovics elosztotta 12 felé, így kaptak a dolgozók fejenként alig több mint 40 ezer forintot a négy hónapra.

A Jedermann egyébként november óta senkit nem rúgott ki, de a dolgozók alacsonyabb bérért dolgoznak, és 5 milliós mínuszt termelt a cég ebben az időszakban. Ezt abból a pár millió forintnyi saját megtakarításukból, illetve hitelből fedezték, amit még nyáron vettek fel a második hullámra készülve. Boskovics azt mondta, jelen állás szerint ki fogják bírni májusig, de ebben az is közrejátszik, hogy a törzsvendégeik pénzgyűjtési akcióba kezdtek nekik, és ebből szép összeg, mostanáig több mint félmillió forint gyűlt össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!