Most az ezüstre repült rá a Reddit-hadsereg

2021. február 1. – 07:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szervezett árfelhajtás most az árupiacon észlelhető, különösen az ezüst ára lőtt ki.

Az elmúlt egy hétben valósággal sokkolta a tőzsdéket egy új jelenség, a kisbefektetők szervezett árfelhajtása, amiről a GameStop-papírok esetében itt írtunk. A BBC hétfő reggeli cikke szerint a jelenség most megérkezett az árupiacokra, főleg az ezüst ára robbant ki a szervezett vásárlások nyomán.

Ha a Teletrader.com oldalán megnézzük az árakat, jól látható, hogy az unciánként 28,73 dollárig dráguló nemesfém egy év alatt már 60 százalékos pluszban van, de egyetlen nap alatt 7 százalékot emelkedett, ami ezen a nagyon kiegyensúlyozott piacon extrém ritka.

A Reddit népe ismét ugyanazzal a „filozófiával” hívta harcba a vásárlókat, vagyis a Wall Street nagykutyái nyerészkednek, manipulálják az árakat, rontsuk el a játékukat, menjünk ellenük, vegyük az ezüstöt.

Az akció sikeres volt, nemcsak a nemesfém ára, de több, ezüsttel foglalkozó ausztrál tőzsdei cég, így az Argent Minerals, a Boab Metals és a Investigator Resources is 15 százalékos mértékben drágult. Az ezüst tőzsdei helyzete annyiban azonban más, mint a „hanyatló” GameStop esete, hogy itt egy valóban perspektivikus anyagról van szó. Az árupiacok hatalmas felívelésben voltak eleve,

  • egyrészt mert az egész világ abban bízik, hogy az „átoltottság” után a gazdaság gyorsan magára talál, és ehhez több anyagra lesz szükség;
  • másrészt az ezüst az arannyal párban jó tartalékolási eszköznek bizonyult a nagy pénzbőség idején;
  • harmadrészt pedig a gyenge dollár is kedvezett a világpiacon dollárban jegyzett, de mindenki által vásárolt árupiaci termékeknek.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy az r/wallstreetbets subredditen az elmúlt fél napban alaposan megszaporodtak az olyan posztok, melyekben a felhasználók tagadják, hogy ők állnának az ezüst árfolyamának felverése mögött. Ahogy az ebből a bejegyzésből is látszik, a fórumon továbbra is a GME áll a fókuszban, illetve a többi nagy arányban shortolt részvény, vagyis a Blackberry, az AMC és a Nokia.

A jelenlegi konszenzus egyértelműen az, hogy az ezüst kizárólag a hedge fundok beépített embereinek, illetve a korrupt médiának az ügyeskedése, hogy eltérítsék az embereket a GameStop-részvényektől. Pár napja ugyanakkor még a subredditen is több népszerű poszt született az ezüstről, a kommentek alapján pedig sokan be is szálltak a bizniszbe, úgyhogy simán elképzelhető, hogy emögött is az r/wallstreetbets áll, és egyszerűen csak megmutatkozott az, hogy mennyire nehéz valójában összetartani egy több milliós, egymással csak laza kapcsolatban álló közösséget a Redditen.

Ugyanez egyébként a korábban emlegetett részvényekkel is megtörtént már – a Nokia esetében például ránézésre óránként változik, hogy jó ötletnek tartják-e, vagy hülyeségnek, és az AMC is végigjárta már ezt a táncot a subredditen. Az viszont biztos, hogy a GME-vel kapcsolatban továbbra is nagy az egyetértés, úgyhogy az ezt shortoló hedge fundok nem lélegezehetnek fel.

Frissítés, 02.01., 14:19: A cikkben feltüntettük az r/wallstreetbets jelenlegi álláspontját is, mely szerint az ezüst egy átverés, és nem ők állnak mögötte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!