A rektor büszke arra, hogy az agráregyetem megalakulása körül nem volt cirkusz, sem önmegvalósító performanszok

2021. február 1. – 12:49

frissítve

A rektor büszke arra, hogy az agráregyetem megalakulása körül nem volt cirkusz, sem önmegvalósító performanszok
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gyuricza Csaba megbízott rektor, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi a névadó dokumentum aláírása után – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A gödöllői Szent István Egyetemhez kutatóintézetek és gazdasági társaságok is csatlakoztak.

A hazai mezőgazdaság nagyívű reformelképzeléseiben fontos szerep jut az oktatásnak. Ennek a folyamatnak lényeges intézményi lépése volt, hogy az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő integrált felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete is.

A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A MATE megbízott rektora, Gyuricza Csaba megjegyezte: büszkék arra, hogy a MATE megalakulása körül nem volt cirkusz, sem önmegvalósító performanszok. A kuratórium elnöke Csányi Sándor, az OTP első embere, akinek elképzeléseiről január 5-én, a bemutatkozó sajtótájékoztatón lehetett először hallani, amikor Nagy István agrárminiszterrel, illetve Lázár János fideszes országgyűlési képviselővel ismertette azokat.

Mint elhangzott, a cél az, hogy az agrárium ne lebecsült gazdasági ágazat legyen, hanem jelentsen perspektívát a fiataloknak, és gazdasági súlyát a jelenlegi 10 százalékról akár 20 százalékra is növelhesse a GDP-ben.

Lázár János és Csányi Sándor az eseményen – Fotó: Lengyel-Szabó Péter
Lázár János és Csányi Sándor az eseményen – Fotó: Lengyel-Szabó Péter

Mint a vezetők mondták, a magyar mezőgazdaság megújulása a vidék megmaradásának záloga, ahol szükség van egy sikeres generációváltására, automatizációra, robotizációra.

Most Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új egyetem alapító szenátusi ülése után azt mondta, olyan eseményt ünneplünk, amit régóta meg kellett volna tenni. Hozzátette, minden feltétel adott ahhoz, hogy a MATE bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé (korábban 11 egyetem kínált itthon agrárképzést, az összevont intézmény azonban a remények szerint már nemzetközileg is jelentős méretű lehet).

Nagy István agrárminiszter kiemelte: ahhoz, hogy a magyar gazdák versenyképesek legyenek, először a magyar agrároktatásnak kell versenyképesnek lennie. Kutató-, oktató- és gyakorlóegyetemre van szükség, amely segít vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!