Óriásit csökkent a külföldi működőtőke-befektetés az USA-ban

2021. január 25. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020-ban Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés (FDI), lekörözve az Egyesült Államokat is. Az FDI értéke mutatja meg azt, hogy egy adott ország mennyire vonzó befektetési célpont.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) hétfőn azt közölte, hogy tavaly a Kínában végrehajtott FDI értéke 163 milliárd dollár volt, 4 százalékkal több az előző évinél.

Ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Kínában hamar helyreállt a termelés, ugyanakkor a koronavírus-válság náluk is szedett gazdasági áldozatokat. Több nagyobb vállalat került csődközelbe, például az egyik legnagyobb csipgyártó is, és az egyenlőtlenségeket is növelte a járvány, ám az előrejelzések 2021-re már 8 százalékos GDP-növekedést jósolnak.

Ezzel szemben az Egyesült Államokba irányult külföldi működőtőke-befektetés 49 százalékkal, 134 milliárd dollárra csökkent.

Az UNCTAD számításai szerint tavaly a globális külföldi működőtőke-befektetés 42 százalékkal, 859 milliárd dollárra zuhant a 2019. évi 1500 milliárd dollárról.

A szervezet szerint tavaly a legnagyobb mértékben, 69 százalékkal a fejlett országokban esett vissza az FDI. A külföldi működőtőke-befektetés Latin-Amerikában és a karib-tengeri térségben 37 százalékkal, Afrikában 18 százalékkal, a fejlődő ázsiai térségben 4 százalékkal csökkent. 2020-ban a globális FDI közel harmada Kelet-Ázsiába irányult. (MTI)

A járvány világban okozott gazdasági hatásait és a várható kilábalási stratégiákat a Telexikonban foglaltuk össze:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!