14 millió munkanélkülinek csúszhat a segélye, ha Trump nem írja alá a rá váró törvényeket

2020. december 25. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

14 millió amerikai munkanélkülinek csúszhat a segélye, ha Donald Trump nem írja alá december 26. estig a koronavírus-mentőcsomag és a jövő évi szövetségi állami költségvetés törvényét – írja a BBC. Márpedig eddig nem akaródzott neki meglépni ezt, ugyanis kevesli az egyszeri pénzügyi segítség összegét, amit a mentőcsomag keretében minden egyes állampolgárnak kiküldenek.

Az ingyenpénz összegét (a tavaszi 1200 dollár után) 600 dollárban állapították meg a törvényhozásban, a demokraták ugyan hajlandóak lettek volna többet megszavazni, de a republikánusok nem mentek bele. Miután átment a 900 milliárdos csomag törvénye, Trump egy videót tett közzé, amelyben bírálta a szűkmarkúságot, és 2000 dollárt követelt az embereknek elnöki vétóval fenyegetőzve (erre jogi lehetősége ugyan nincs ebben az esetben, viszont azzal, hogy halogatja az aláírást, mégis tudja késleltetni a folyamatot). Erre fel a demokraták beadtak külön egy 2000 dollárról szóló javaslatot, amelyet egyhangú beleegyezéssel terveztek átvinni a kongresszuson, de ez megint nem ment át a republikánusokon.

Trump ezidáig nem írta alá sem az 1,4 billió dolláros költségvetést, sem a 900 milliárd dolláros mentőcsomagot. Hétfőn a törvényhozás végső esetben megszavazhat egy áthidaló jogszabályt, ami megakadályozza a részleges kormányzati leállást, ami egy nappal később következne be, de ez a mentőcsomagot nem lépteti életbe.

A 600 dolláros csekket így nem tudják kiküldeni, és ha a vége mégis leállás lesz, akkor a munkanélküli segélyek is késni fognak. A koronavírus-járvány utáni válságkezelési stratégiákat és ezek potenciális hosszú távú hatásait ebben a videóban jártuk körül, amely már angolul is elérhető:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!