Ismét megvétózták a republikánusok a demokraták és Trump által támogatott 2000 dolláros ingyenpénz ötletét

2020. december 24. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus okozta gazdasági visszaesés miatt a demokraták azt tanácsolták, hogy radikálisan meg kellene emelni az embereknek küldött ingyenpénz mennyiségét. A demokraták 2000 dollárt javasoltak kiküldésre, a törvényhozás alsóházán kedden azonban a republikánusok és demokraták között 600 dolláros javaslatban sikerült végül kiegyezni. A demokraták csütörtökön újra beadtak egy 2000 dolláros javaslatot, ezt azonban a republikánusok nem engedték át, írja a CNCB.

A keddi döntés után a republikánus Trump is közzétett egy videót, amelyben nevetségesen kevésnek nevezte a 600 dollárt, és a 900 milliárd dolláros mentőcsomag vétójával fenyegetett, amennyiben nem emelik fel 2000 dollárra a minden egyes amerikainak járó összeget (az elnöknek valójában a törvény szerint nem lett volna vétólehetősége). Trump felszólalása mindenesetre kiélezte a helyzetet, ha a republikánusok ugyanis elfogadták volna a 2000 dolláros javaslatot, akkor maguknak mondanak ellent, míg ha nem, akkor Trumppal mennek szembe.

A csütörtöki ülésen a demokraták célja az intézkedés egyhangú beleegyezésével történő jóváhagyása volt, a republikánus Kevin McCarthy azonban megvétózta.

„Ha az elnök komolyan gondolja a 2000 dolláros közvetlen kifizetéseket, akkor fel kell szólítania a republikánusokat, hogy ne akadályozzák meg a javaslatot”

-mondta Nancy Pelosi, a demokrata kongresszusi többségi vezető. A demokraták hozzátették, új mentesítési törvényjavaslatot nyújtanak be, miután a következő megválasztott elnök, Joe Biden január 20-án hivatalba lép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!