Újra az asztalra kerülhet a 2000 dollárnyi ingyenpénz minden amerikainak Trump és a demokraták révén

2020. december 23. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan egység kovácsolódik az amerikai demokraták és a republikánus elnök Donald Trump között abban az ügyben, hogy radikálisan meg kellene emelni az embereknek küldött ingyenpénz mennyiségét.

A koronavírus miatti válság elleni stimulus keretében már tavasszal kaptak egy vaskos, ezer dolláros csekket az amerikaiak, ennek a második fordulójánál járunk most. A vita tárgya itt többek között az volt, hogy mennyi pénzt küldjön az állam az embereknek, és ahogy általában, a republikánusok inkább spórolósabb, míg a demokraták a bőkezűbb megoldást támogatták volna – végül nem túl gáláns 600 dollárban sikerült kiegyezni, ez a javaslat át is ment a törvényhozás alsóházán kedden.

Ezek után Trump közzétett egy videót, amelyben nevetségesen kevésnek nevezte a 600 dollárt, és a 900 milliárd dolláros mentőcsomag vétójával fenyegetett, amennyiben nem emelik fel 2000 dollárra a minden egyes amerikainak járó összeget. Csakhogy az elnöknek valójában nincs erre jogi lehetősége, a törvény olyan többséggel ment át a kongresszuson és a szenátuson, amely nem teszi lehetővé, hogy vétózzon – írja a CNBC.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy a dologból nem lehet semmi, demokrata források ugyanis azt mondták a lapnak, megpróbálnak a 2000 dolláros támogatásról egy külön javaslatot benyújtani csütörtökön. Demokrata politikusok nyilvánosan is támogatták Trump emelési javaslatát, Nancy Pelosi kongresszusi többségi vezető azt tweetelte, „Csináljuk!”, de azért leírta azt is, hogy ezidáig a republikánusok voltak a kerékkötői a nagyobb adag ingyenpénznek. Ha asztalra kerül a demokraták 2000 dolláros javaslata (amelyet most már a jelek szerint az elnök is szívesen vesz), az kellemetlen helyzetbe hozza Mitch McConnel republikánus többségi vezetőt: vagy támogatja, ezzel ellentmondva korábbi törekvéseinek, vagy ellenzi, és ezzel nyíltan Trumppal szembe helyezkedik, illetve veszélybe sodorhatja a republikánusok szenátusi helyét a közelgő georgiai választáson – írja a Business Insider.

Az embereknek juttatott szokatlan támogatásokról is szót ejtettünk nemrég készült infovideónkban, amelyben a koronavírus a világgazdaságra gyakorolt hatásait jártuk körül:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!