A BMW elektromos hajtású autókat fog gyártani az új debreceni gyárában

2020. december 16. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

A BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a német autógyár elektromobilitásra épülő stratégiájának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Münchenben, a BMW vezetőivel folytatott megbeszélése után.

Szijjártó szerint a BMW döntése „fantasztikusan jó hír, hiszen azt mutatja, hogy Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni”. A BMW eddig is gyártott már elektromos autókat, de külön kifejleszt egy platformot, amelyre kizárólag elektromos meghajtású modellek épülnek majd, ezeket a BMW-modelleket pedig Debrecenben fogják gyártani.

A tárgyaláson Oliver Zipse, az BMW igazgatótanácsának elnöke, valamint Milan Nedeljković termelésért felelős igazgatótanácsi tag vett részt. Szijjártó beszámolt arról, hogy a debreceni üzem építésének előkészítése a tervezett menetrend szerint halad. A terület a vállalat tulajdonába került, a kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése.

Egy plug-in hybrid BMW töltés közben 2020. július 12-én, Belgiumban – Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / BELGA VIA AFP
Egy plug-in hybrid BMW töltés közben 2020. július 12-én, Belgiumban – Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Szijjártó úgy véli, a BMW a korábbi terveknél is nagyobb jelentőséget tulajdonít a debreceni gyárnak, ami így központi szerepbe kerül az elektromos mobilitásra épülő új vállalati stratégiában. „Ez az egész Magyarország dicsérete, hiszen az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, és a BMW az autóiparban szerzett eddigi érdemeink alapján döntött úgy, hogy Magyarországon, Debrecenben teszi meg az elektromobilitás felé vezető nagy lépést, az új platformra épülő modellek gyártásának beindítását” – mondta a miniszter.

Szijjártó hétfőn a Mercedes kecskeméti gyárában jelentette be, hogy a másik német prémium autómárka az ottani gyártósoron fogja gyártani a teljesen elektromos meghajtású városi terepjárójukat, az új EQB-modellt. (MTI)

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!