Tombol az optimizmus a világ tőzsdéin

2020. december 1. – 09:28

frissítve

Tombol az optimizmus a világ tőzsdéin
Joe Biden Fotó: Andrew Harnik / MTI-EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump tőzsdei összeomlást vizionált arra az esetre, ha elveszíti az amerikai elnökválasztást. Nem lett igaza, Joe Biden győzelme és az ígéretes vakcinahírek hatására rég nem látott emelkedés köszöntött be.

Donald Trump amerikai elnök szinte fetisizálta a tőzsdeindexeket, legfontosabb Twitter-témájává vált a csúcsokat döntögető indexek kiposztolása. Aztán a koronavírus egy időre megtorpantotta az emelkedést, majd sokak számára érthetetlen módon, a gigantikus visszaesés és a munkahelyek millióinak megszűnése ellenére megint szárnyalni kezdtek az indexek.

(Ide kattintva olvashatja el legfrissebb cikkeinket!)

Az okok szerteágazóak voltak, részben a válság nyomán felértékelődött a biztonságos amerikai piac, a New Yorkban meghatározó dinamikus cégek (Amazon, Apple, Facebook, Google, Netflix) digitális és online üzletei a válság alatt sem sérültek, és az áremelkedéshez szokott kisbefektetők optimizmusa is megmaradt, sokan a gazdaság megmentése érdekében a piacokra öntött mentőmilliárdokat is részvényvásárlásokra költötték.

Aztán az elnökválasztási kampány finisében Trump előszeretettel riogatta azzal a befektetőket, hogy amennyiben nem ő nyer, akkor a pozitív tőzsdei hangulat megfordulhat. Nos, mint a CNN Business cikke is írja, nem ez történt, az indexek soha nem látott erősödésbe kezdtek az elnökválasztás óta.

Az elmúlt egy hónapban a legnagyobb amerikai indexek 10-12, a vezető európai indexek 15-25 százalékkal drágultak, de magára talált a földgáz- és olajpiac is, amelyeken szintén éppen 25 százalékos volt az egyhavi drágulás.

Trumpnak mindenesetre nem lett igaza. A befektetők részben azt fogadják ujjongva, hogy megjelent a fény az alagút végén, az amerikai vakcinafejlesztések hírei miatt kezdik azt árazni a piacon, hogy egyszer vége lesz a nagy lefagyásnak. És mivel a gazdasági adatok, a sok munkanélküli miatt élénkíteni kell, egyelőre az sem veszély, ami miatt Bidentől tartottak, így az erőteljesebb adókivetésektől.

Az új elnök azért így is sok változást hozhat (tartósan gyengébb dollárt, szabadabb világkereskedelmet, nagyobb hangsúlyt a klímavédelmen), de úgy tűnik, a várt intézkedésportfólió immár nem tűnik olyan riasztónak. Minderről részletesebb elemzésünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!