Hozták a formájukat a magyar boltok a black friday alatt

2020. november 27. – 19:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken arra kértük az olvasónkat, hogy küldjék el, milyen pofátlan akciót látnak a black friday, vagy egyes online boltoknál boxing day elnevezésre keresztelt napon, ami főleg arról szokott híres lenni, hogy a megszokott árak megbokrosodnak, hogy aztán azokat leakciózva az óriási biznisz illúzióját keltsék. Nyilván 2020-ban sincs ez másképp, úgyhogy itt egy válogatás azokból, amiket az olvasóink küldtek.

Az eljárás azért vicces, mert azért a technika segítségével rá lehet jönni a turpisságokra. Ha a webshopokban korábban kedvenceknek jelölünk egy terméket, és elmentjük, hogy mennyibe került korábban, akkor azért könnyen lebukhatnak a boltok. Ha esetleg nem mentettünk volna el semmit, akkor is van segítség, az Árukereső.hu-n például grafikon jelzi hónapokra visszamenőleg egy adott termék árát, de a Wayback Machine nevű internet archiváló honlap is segíthet előtúrni egy-egy korábbi árat. Több olyan olvasónk is volt, aki ezek segítségével nem hagyta magát átverni.

>>>Legfrissebb híreinket itt olvashatja>>>

Személyes kedvencem ez a Steam feltöltőkártya, ami gyakorlatilag egy levásárolható utalvány az online játékbolthoz. És nem azért a kedvencem, mert az értéke akkora, hanem mert átérzi a bizarr árazását mindenki, aki már vett olyan üdítőt kisboltban, amin nagybetűkkel virított, hogy milyen kevés brit pennybe kerül, forintban meg a többszörösét hagytuk ott a pénztárnál. A 20 fontos utalvány (ez nagyjából 8000 forint) az eMag szerint az akció előtt 16 660 forintot ért, de most black friday alkalmára levitték 12 348 forintra.

Ez nem is egy klasszikus black friday árazás, de azért elég érdekes. Az utángyártott retró konzolok mindig is óriási népszerűségnek örvendtek a világ több pontján, Magyarországon sem nagyon lehet találni online boltokban, ahol olyan 27 ezer forint körül jár az áruk. Kivéve az eMagnál, ahol van raktáron a készülékből, csak éppen az átlagos ár többszöröséért, 117 ezer forintért.

Valami miatt eMagot szokták azonosítani a black friday körüli gyanús árakkal (a GVH tavaly vizsgálatot is indított ellenük), de nagyobb áruházaknál is vannak furcsa esetek. A Media Markt oldalán például a black friday előtt, november közepén ezt a főzőlapot úgy árazta le a bolt, hogy az eredeti ára került annyiba, mint most a nagy akciók alatt.

Nyilván a Lego az egyik legnépszerűbb termék karácsony előtt, de érdemes tudni, hogy például ez a szett sosem került annyiba, mint amiről az eMag leárazta magának, vagy például ez a bluetoothos fülhallgató még amikor legdrágább volt, akkor sem érte el az eredeti árát Magyarországon.

Természetesen nemcsak a műszaki cikkek és a játékok világa ilyen, cipőknél is résen kell lenni, az Ecipő.hu-nál például két és fél hét kellett, hogy egy új akció keretében egy kicsit drágább legyen a magasított női cipő, mint november elején.

A német Klarstein cég webshopjában is megbújtak turpisságok, itt is megmaradtak az eredeti árak a black fridayre, csak mintha az akció nem lenne ugyanakkora, mint korábban, a szeptemberi 37 százalékos akcióból 31 százalékos lett november végére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!