Jön az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszere Magyarországon

2020. november 25. – 12:49

frissítve

Jön az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszere Magyarországon
Összegyűjtött műanyaghulladék a Tiszai PET Kupa megnyitóján Dombrádon 2017. július 3-án. Tizenhat, ártéri hulladékból épült hajó és legénysége indult el, hogy a Tisza 71 kilométeres szakaszán Tiszalökig begyűjtsék a hulladékot – Fotó: MTI / Balázs Attila

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány kedd éjjel benyújtott hulladékügyi módosítócsomagjának – amelynek más tárgyú elemeiről, az állami szerepvállalás további növeléséről a területen itt írtunk bővebben – részeként bevezetésre kerülne az italcsomagolások visszaváltási rendszere Magyarországon. Ha elfogadják a javaslatot, várhatóan 2023. július 1-jétől indulhat a visszaváltás.

Az ebbe az irányba történő elmozdulást az EU körforgásos gazdasági irányelvének érvényesítése teszi szükségessé. A javaslat indoklása szerint az egyszer használatos műanyagterméknek minősülő italpalackok az egyik leggyakrabban előforduló tengeri hulladékelemek az unió tengerpartjain, ez pedig annak tudható be, hogy az elkülönített gyűjtőrendszerek nem hatékonyak, és hogy a fogyasztók kevéssé veszik igénybe ezeket a rendszereket.

A tagállamoknak úgy kell elérniük a meghatározott célértéket a műanyag-visszagyűjtésben, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek keretében az italpalackok elkülönített gyűjtésére vonatkozóan célértékeket határoznak meg, vagy visszaváltási rendszert alakítanak ki. Emellett a műanyagok körforgásos használatához elő kell mozdítani az újrafeldolgozott anyagok piaci elterjedését. Ezért az unió előírta, hogy az italpalackoknak legalább milyen arányban kell újrafeldolgozott műanyagot tartalmazniuk, de ehhez a műanyaghulladékokat úgy kell elkülönítetten gyűjteni, hogy azok élelmiszeripari felhasználásra alkalmasak legyenek.

Az italcsomagolási hulladékok visszaváltási rendszere a törvényjavaslat szerint mindezt hatékonyan biztosítja. „A 2029-re elérendő 90%-os visszagyűjtési arány a jelenlegi szakmai ismeretek szerint visszaváltási rendszer nélkül nem érhető el” – írják a módosítóban.

A fém csomagolási hulladékra vonatkozó hatályos újrafeldolgozási célérték helyett 2025-re alumínium és vasfém csomagolási hulladékokra külön-külön vonatkozó célértékeket kell teljesíteni (alumínium: 2025: 50%, 2030: 60%). A javaslat indoklása szerint a magas uniós célértékek hazánkban az elkülönítetten gyűjtött és újrafeldolgozott hulladékok mennyiségének ugrásszerű növekedését igénylik. Ez az italosdobozok nagyarányú újrafeldolgozása nélkül nem teljesíthető, ezért van szükség a visszaváltási rendszerre. A fém és üveg csomagolási hulladékok jelentős részben egyutas italcsomagolásokból származnak, az italcsomagolási hulladékok aránya műanyag esetében is eléri a 20%-ot.

A visszaváltási díjakat kormányrendeletben fogják meghatározni. A Greenpeace üdvözölte az előrelépést, ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy önmagában nem elég a visszaváltás lehetővé tétele; a zöldszervezet szerint – a lakosság véleményével összhangban – a kötelező újrahasználatot, újratöltést is elő kellene írni, mert valódi megoldást ez jelent a pazarló és környezetszennyező eldobható kultúrával szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!