Biden hatalomátvételének hírére történelmi csúcsra tört a Dow Jones

2020. november 24. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi napot zár az amerikai tőzsde, az Egyesült Államok harminc vezető iparvállalat Dow Jones Ipari Átlag indexe kedden története során először átlépte a 30 000 pontot, írja a Forbes.

A több mint 400 pontos emelkedés leginkább annak volt köszönhető, hogy kedvező hírek érkeznek a koronavírus elleni vakcina fejlesztésekről, valamint Donald Trump elnök is bejelentette, hogy elkezdi a hatalomátadás folyamatát Joe Bidennek, ami megnyugtatta a piacot, így a tőzsdék emelkedésnek indultak.

A legjobban a tech óriások, az Apple és a Microsoft árfolyama teljesített, amely fellendítette a nem Dow részvényeket, például a Facebookét, a Twitterét és az Amazonét is. A legrosszabbul az olajóriás ExxonMobil és a Boeing repülőgépgyártó teljesített, 53 és 52 százalékos zuhanással. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a koronavírus-járvány ezt a két szektort sújtja leginkább.

A Dow Jones történelmi szinte ugyanakkor közel sem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok túl lendült volna a válságon. Az októberi munkanélküliségi ráta körülbelül 6,9 százalékos, ami jobb az áprilisi közel 15 százalékhoz képest, de még mindig jóval meghaladja a korábbi, 4 százalék alatti átlagot. A múlt hónapban még mindig 11,1 millió munkanélküli volt az országban. Emeltet továbbra is nő az új napi fertőzöttek száma az USA-ban, ami tovább árnyalja a pozitív gazdasági kilátásokat.

A Dow ebben az évben durván 4 százalékot emelkedett, szemben az S&P 500 11 százalékos és a Nasdaq 31 százalékos növekedésével.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!