Szeptemberben is tragikus hónapja volt a turizmusnak

2020. november 6. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma szeptemberben 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 15-szörös volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Kiemelték, a koronavírus-járvány hatására 2020 szeptemberében a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 91 százalékkal visszaesett, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák 88 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A kereskedelmi szálláshelyek január-szeptemberi bruttó árbevétele folyó áron 52 százalékkal csökkent: 202 milliárd forintot tett ki az előző év azonos időszakához képest.

Az előző év azonos hónapjához képest szeptemberben a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 91 százalékkal visszaesett, a szálláshelyekre érkező 35 ezer külföldi vendég 130 ezer vendégéjszakát töltött el. Annak ellenére, hogy a vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent, az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken 80 százaléknál nagyobb volt a visszaesés,

a legnagyobb mértékű, 96 százalékos csökkenés Budapesten történt.

A fővárosi turizmus helyzetéről itt írtunk bővebben.

Szeptemberben a belföldi vendégek száma 24 százalékkal, a vendégéjszakáké 16 százalékkal lett kisebb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szeptemberben a belföldi vendégszám 401 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 931 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból egyedül a kempingekben regisztráltak több vendégéjszakát, mint az előző év azonos hónapjában, itt a növekedés mértéke 33 százalék volt. A panziókban 21, az üdülőháztelepeken 18 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Tízből 7 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 14 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év szeptemberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

Szeptemberben a bruttó árbevétel folyó áron 65 százalékkal, 19 milliárd forintra esett vissza, a kereskedelmi szálláshelyeken Széchenyi Pihenőkártyával 23 százalékkal többet, 2,5 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Szeptemberben 2390 kereskedelmi szálláshely, köztük 803 szálloda és 899 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 52 százalékkal kevesebb, 12 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez idő alatt a külföldi vendégek 72 százalékkal, a belföldiek 33 százalékkal százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!