300 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma

2020. november 4. – 12:37

300 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma
New York-i tüntetés a munkanélküliek védelmében, mi jobban állunk Fotó: Justin Lane / MTI-EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapokban már javulást mutat a fontos foglalkoztatási adat.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma november első napjaira 300 ezer alá esett Magyarországon – mondta Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán – írja az MTI.

(Ide kattintva böngészheti további hírújdonságainkat!)

Az adat a június közepi mélypont óta már közel 80 ezres csökkenést jelez, tavasz óta pedig most először csökkent 300 ezer alá. Az államtitkár kitért arra, hogy a munkaerőpiacot több adatbázis alapján lehet jellemezni, így a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), vagy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, azonban a legpontosabb a regisztrált álláskeresőkre vonatkozóan az MFSZ adata.

Ismertette: szeptemberben közel 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon, azon belül a legaktívabbnak számító 15-64 évesek között 70,3 százalékos a foglalkoztatási ráta. Ezt a világjárvány okozta helyzethez képest jó adatnak nevezte.

Bodó Sándor szerint a kormányzati intézkedésekkel Magyarország továbbra is az EU azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A 27 tagállam átlagában a munkanélküliségi ráta 8 százalék feletti, a legsúlyosabb helyzetben lévő déli országokban a 16 százalékot is meghaladja. A magyar mutató az átlagos értéknek mindössze a fele, a spanyol-görög adatnak pedig csupán a negyede – mutatott rá. (A KSH adatai szerint szeptemberben munkanélküliségi ráta 4,7 százalékos volt, egy év alatt 1,2 százalékponttal emelkedett.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!