Több ismert név is előbukkant a szállodafejlesztési támogatások nyertesei között

2020. október 6. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megújult a kormány felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egyik programjának, a 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programnak a honlapja, amellyel kapcsolatban az Mfor azt írja: olyan pályázati eredmények is kiderültek, amelyek eddig nem voltak ismertek, pedig nemcsak 2020-ban, hanem 2019-ben odaítélt vissza nem térítendő állami támogatásokról is szó van.

A 2020-as döntések között ott van például a BSP Ingatlanberuházó Kft. is, amelynek egyik tulajdonosa a HB Property Kft.-n keresztül Bacsa György, aki Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató unokatestvérének fia és a Mol egyik igazgatója, de Hernádi Gran Private Equity Zrt. nevű cégében is igazgatósági tag. Bacsa György a sokat vitatott Vidnyánszky-féle SZFE kuratórium egyik tagja.

A BSP Ingatlanberuházó Kft. 210 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy esztergomi négycsillagos panzió kialakítására. Hernádi Zsolt Mol-vezér unokaöccse, a fideszes Hernádi Ádám polgármester által irányított Esztergomban több nyertes pályázat is van. Két panziót építhet ott Horváth Mihály, aki a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás kampányfőnöke és önkormányzati képviselő is volt: a GUPLAS Vagyonkezelő Kft. és az IMMO-GRANUM Kft. nevű cégei 144 és 134 millió forintot kaptak. Sorra nyeri el az esztergomi önkormányzat közbeszerzéseit a C-Sped 84 Kft., de most a Kisfaludy-pályázaton is nyert a cég 64 millió forintot egy panzióra. Nem meglepő, hogy Esztergomba ömlenek a kormányzati támogatások, hiszen Hernádi Ádám több évig Orbán Viktor kormányfő stábjában dolgozott, de a Guller Zoltán vezette MTÜ-ben is dolgozott a szervezet kabinetfőnökeként – írja az Mfor.

A nyertesek között vannak olyan cégek is, amelyek Száraz István érdekeltségébe tartoznak, ezek is több száz millió forint támogatást kapnak összesen. Száraz István leginkább onnan ismert, hogy 2013 végén ő indította el a Vs.hu nevű, függetlennek ígért híroldalt, melyhez több neves online újságírót is leigazolt. A lap elindításához szükséges százmilliók forrása eleinte nem volt ismert, aztán 2016 áprilisában kiderült, hogy a lapot kiadó New Wave Média több mint félmilliárd forintot kapott a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól. A lap sehol nem jelezte, honnan van a pénz. A New Wave Média egyébként 2015 végén több mint 4 milliárd forintért felvásárolta az Origo Média Zrt.-t., 2017 nyarán pedig Matolcsy Ádám, Matolcsy György fia nevére is vette a New Wave-et. A cég azóta már a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozik – idézte fel az Mfor.

A lap szerint összesen 13 471 vidéki szálláshely tulajdonosa kapott augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. Az Mfor azt írja: „az Orbán-kormány olyan fejlesztéseket is finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!